CAN MONTMANY DE MAS PASSOLES: EL REFLEX D'UNA ESPECULACIÓ DESTRUCTIVA

La masia de Can Montmany de Mas Passoles (situada a la mateixa urbanització que li deu el nom) ha acabat el seu periple com un simple vestigi de la majestuosa masia que havia estat, catalogada com a Patrimoni Històric per l'Ajuntament, envoltada de cases adosades i encerclada per una tanca com si d'una urbanització de luxe es tractés. Després d'uns mesos de transformació finançada per “la Caixa”, els 16 habitatges unifamiliars que s'han construit, es venen a 300.000 euros cada un i amb la façana de la masia com a reclam del què un dia va ser el seu entorn.  

La masia originària, data de finals del S.XV i fou durant molts anys una casa de pagès, amb els conreus típics de la zona i l'època com els cereals, la vinya o l'olivera. No va ser fins a començaments del segle XX, quan la masia va passar a ser una casa senyorial, canviant els tocs populars que la caracteritzaven per elements modernistes i neoclàssics i amb un rellotge de sol també catalogat, que definia la masia fins a l’actualitat.

Can Montmany: destrucció del patrimoni i del territori

La història de la masia en els darrers anys és un clar reflex del què ha passat a Corbera amb l’urbanisme desenfrenat. Des d’aquesta masia va començar tota la urbanització de Cases Pairals i Can Montmany de Mas Passoles, una urbanització que amb la crisi ha quedat estancada i que resumeix molts dels desgavells urbanístics de la bombolla immobiliària. L'any 2003 va començar la construcció legalitzada de la zona, urbanitzant prop de 700.000 m2 de bosc regenerat. No només hi va haver la tala d'arbres sinó que a més hi va haver greus irregularitats, amb abocaments persistents sobre la riera de Santa Teresa que van acabar amb una denúncia per part de l'ACA. La masia també va patir deterioraments, ja que després d'uns anys desocupada, a partir de l’any 2007 es va convertir en un abocador descontrolat de runam de les obres. La masia va ser catalogada com a bé patrimonial del poble l’any 2005, tot i que la signatura d’aquest conveni permetia que en el terreny de la masia s’hi construïssin fins a 16 habitatges uni-familiars, tal i com finalment ha acabat succeïnt. A més, tot sembla indicar que una ermita romànica del s.XIX que hi havia a l’interior ha estat destruïda.

 

Des de la CUP volem denunciar la destrucció del patrimoni i del territori que s'ha dut a terme en els darrers anys a Corbera  i que malauradament sembla que només es pot aturar transitòriament quan apareix la cíclica i descomunal crisi capitalista de torn. És greu que es destrueixi el territori i un patrimoni com aquesta masia, però creiem que és més greu que les seves pròpies lleis ho permetin. Així doncs, trobem escandalós que un conveni de protecció d'una masia centenària, permeti fer una construcció tant destructiva com la que s'ha fet a Can Montmany.