El projecte de remodelació del carrer de Rafamans guanya amb el 54% dels vots

 

Els dies 16 i 17 es va realitzar a la barraca de Festa Major de l'Ajuntament la votació per triar entre tres projectes de millora de la zona comercial de Corbera Baixa. La remodelació del carrer de Rafamans va guanyar amb el 54% dels vots i una participació de menys del 4% del cens.

 

El projecte vol reduir la perillositat del carrer canviant de banda la zona d'aparcament, de manera que quedaria davant de les façanes i no al costat de la riera. També s'ampliarà la vorera i es renovarà el paviment de la passarel·la. A les imatges s'il·lustra com quedarien els trams amb aparcament i sense, respectivament.

 

 

 

Els tres projectes que es votaven estan sintèticament explicats a l'Avançada d'aquest juliol:

http://www.corberadellobregat.cat/perfil/corbera/recursos/recursos/avan_juliol16.pdf

 

Els resultats

 

Els resultats de la consulta es mostren a la taula. El projecte 3, la remodelació del carrer de Rafamans, va guanyar amb 213 vots. L'ascensor entre el carrer de Sant Antoni i l'avinguda de Catalunya (projecte 1) va quedar en segon lloc amb 105 vots. El tercer va ser la millora del carrer del Centre (projecte 2), amb 43 vots.

 

Projecte

1 Ascensor

2 Centre

3 Rafamans

Vot blanc

Vot nul

Total

Nombre de vots

105

43

213

15

19

395

Percentatge de vots

26,6%

10,9%

53,9%

3,8%

4,8%

 

Pressupost (milers d'euros)

220

150

450

 

 

 

 

La participació va ser molt baixa: tan sols el 3,6% del padró, on hi podien votar totes les persones majors de 16 anys. Un 8,6% dels vots han sigut en blanc o nuls. Interpretem aquests vots com a contraris a tots tres projectes o a la manera com s'ha dut el procés participatiu. A gran part de les butlletes nul·les els votants hi havien escrit «NO» als tres projectes.

 

Disparitat de projectes, disparitat de votacions

 

Un fet que ha estranyat a molts corberencs és la disparitat de pressupostos. El projecte més car, el de Rafamans, té un pressupost superior a la suma dels altres dos. Això va sorprendre als votants, però no els va confondre: el sentit del vot ha anat majoritàriament (53,9%) al projecte més dotat econòmicament (el 54,8% de la suma dels pressupostos dels tres projectes).

La relació entre pressupost i vots no s'acaba aquí. El pressupost del segon projecte més dotat, el de l'ascensor, és una mica menys de la meitat del pressupost del projecte de Rafamans. Doncs bé, també el nombre de vots és una mica menys de la meitat. El projecte menys votat és el projecte amb inferior pressupost.

 

 

Una votació poc seriosa

 

Per a la CUP de Corbera aquest procés, que en un inici es deia «Pressupostos participatius», fa un flac favor a la participació, ja que la menysté i la frivolitza. S'ha limitat la participació a la tria entre propostes tancades i la votació s'ha fet en un lloc i un moment inadequats. A part d'això, cal dir que no s'ha decidit el pressupost municipal, sinó la destinació d'una part d'una subvenció de la Diputació. Tot això ho vam denunciar a l'article titulat «Ni pressupostos, ni participatius» de l'Avançada del juliol. Fins llavors, el govern anomenava a aquest procés «Pressupostos participatius» i en aquell mateix número del periòdic municipal van començar a dir-ne «Projectes participatius».

 

En el ple anterior a la Festa Major, el dimarts 12 de juliol, la CUP va realitzar una pregunta sobre les garanties de la votació. El divendres 15 es va saber que el recompte es faria el dilluns 18, al qual hi van assistir membres de la CUP que en corroboren la correcció. Ara bé, no es pot dir el mateix del dret al vot secret, que no es va poder exercir degut a la situació de l'urna: una taula a la barraca de Festa Major de l'Ajuntament, al mig del passeig dels Arbres.

 

La importància de la participació

 

La participació popular és molt important en uns moments en què els poders financers manen per sobre de les institucions de la democràcia representativa. Cal que les persones fem valer el nostre poder de decisió i les institucions ho han de promoure; els ajuntaments els primers. Però cal fer-ho bé: permetent la participació des de l'elaboració de les propostes i assegurant un coneixement generalitzat del que es decideix. Així, i si realment es decideixen coses, s'aconsegueix una participació més nombrosa.

 

Des d'aquesta part dels Països Catalans estem iniciant un procés constituent popular que ens ha de dur a una nova república independent si és construïda amb la participació de totes. No és poca cosa i cal que ho fem bé i amb responsabilitat.