Iniciem el camí per la municipalització de l’Escola Bressol

Breu relat del trajecte que hem fet fins ara

 

El dimecres 2 de maig fèiem efectiva la moció de censura i entràvem al govern assumint, entre d'altres, la regidoria d'Ensenyament. El primer tema pendent i urgent ens el vam trobar l'endemà mateix: el contracte per a la gestió externa de l’Escola Bressol Municipal el Petit Corb acabava al mes d'agost i l’antic equip de govern no havia preparat els plecs pel concurs. Calia fer-ho llavors si volíem que pogués obrir les portes al setembre.

 

El nou govern tenia acordat municipalitzar El Petit Corb i, per tant, sabia que calia encarregar un estudi de viabilitat econòmica a la Diputació de Barcelona, el qual triga uns quants mesos. Veient la impossibilitat de municipalitzar l’Escola Bressol de cara al setembre, es va decidir fer un contracte d’un sol any. Així doncs, amb aquesta premisa es va començar a treballar un plec contractual, amb la pressió marcada pels terminis i el temps d’adjudicació i amb un conflicte ben latent, el salari de les treballadores de l’Escola Bressol, que en aquell moment es situaven de mitjana al voltant dels 900 euros mensuals.

 

Les treballadores d'El Petit Corb portaven 12 anys de congelació salarial. Els seus salaris estaven per sobre del conveni del sector, però perquè el conveni està molt per sota del que és just i raonable. Després d'anys d'aquesta precarietat, i amb una oportunitat única per poder-ne sortir, les treballadores van aixecar la veu.

 

Era vergonyós que seguissin en aquella situació i vam decidir augmentar l'aportació municipal fins als 150.000 € anuals per tal de poder apujar els salaris. Vam calcular la mitjana de salaris d'escoles bressol municipals externalitzades de la zona, obtenint que totes les treballadores hi estaven per sota. Les treballadores amb una major distància amb la mitjana eren les educadores, la major part de la plantilla. Vam aplicar augments de salaris per cada lloc de treball, proporcionals a la diferència respecte a la mitjana. D'aquesta manera, les que estaven una mica per sota augmentaven una mica, i les que estaven molt per sota augmentaven fins a un 33%.

 

Malgrat l’augment salarial, seguim considerant que els sous a l’Escola Bressol segueixen sent molt precaris i més si els comparem amb qualsevol treballadora municipal. També és per això que creiem molt necessària la municipalització dels serveis públics, ja que és evident que els serveis que estan externalitzats no prioritzen les millores de les condicions salarials de la plantilla.

 

De totes maneres, no ha sigut un procés fàcil. Fins i tot en el moment del pagament de les nòmines per part de l'empresa, a principis d'octubre, encara hem tingut dificultats. Però és un procés de millora de les condicions de treball totalment just i imprescindible per tal d'iniciar una millora en un servei bàsic des del punt de vista educatiu i social.

 

Un altre dels aspectes clau dins de la situació de l’Escola Bressol és la quota que han de pagar les famílies i que seguim considerant molt alta. Aquí, també hem de tenir en compte, que el problema es va agreujar des del curs 2012-2013, quan fruit de les retallades, la Generalitat va decidir deixar de subvencionar les places dels infants a les Escoles Bressol Municipals. Pel què fa a l’Ajuntament de Corbera, aquest import ascendeix a més de 600.000 euros, que l’Ajuntament ja ha reclamat. De totes maneres, creiem que la millor manera de poder gestionar millor les quotes és amb la gestió directa d’aquest servei.

 

En el transcurs d’aquest any, doncs, ens proposem treballar tots els aspectes que han de dur a la municipalització de l’Escola Bressol i hem començat demanant l’estudi de viabilitat econòmica que ens permetrà la municipalització d’aquest servei públic municipal. També volem treballar en la sensibilització, per tal que hi hagi unanimitat entre la població i els partits polítics municipals, ja que aquesta municipalització s’ha de dur a terme durant la propera legislatura.

 

Així doncs des de la CUP creiem, més que mai, que ens cal una gestió directa, municipal, i alhora amb un control per part de les treballadores i participació de les famílies per garantir el millor funcionament d'El Petit Corb. Alhora, mentre avancem cap a la municipalització hem d'anar apropant l'escola al que serà quan sigui 100% pública, començant pels drets laborals.

 

El concurs s’ha fet d’un any per preparar per tal que es pugui treballar en el camí de la municipalització de l’Escola Bressol

 

Després que les treballadores patissin 12 anys de congelació salarial, amb uns sous precaris, aquests s’han augmentat fins a un 33%

 

Creiem que la municipalització és necessària per millorar les condicions laborals i un major control municipal de la seva gestió