La CUP no ha arribat per fer el mateix que els altres partits

Les darreres eleccions municipals van deixar més de 100 regidories i 4 alcaldies per la Cup a Viladamat, Arenys de Munt, Celrà i Navàs. Després d'anys presentant alternatives, tant des de les institucions com sobretot des del carrer, la CUP ha pogut començar a demostrar perquè és un partit diferent, allunyat de les pretensions de gaudir d'un trosset de poder municipal i encaminat a convertir-lo en una eina de lluita que ens serveixi per defensar i promoure les conquestes socials i nacionals. 

  

Baixada dràstica de sous

Una de les propostes que la CUP ha defensat des de sempre és la baixada dels sous dels càrrecs electes. En aquest sentit, les propostes s'han fet des de l'oposició a tots els ajuntaments on hi ha representació, però sobretot des de les quatre alcaldies. A Viladamat on la CUP va obtenir majoria absoluta, la seva alcaldessa i tot l'equip de govern es van rebaixar el sou a 160 Euros mensuals (l'anterior alcalde en cobrava 1200). A Navàs, el primer decret d'alcaldia va ser assignar-se un sou de 1760 Euros mensuals, mentre l'anterior alcalde cobrava 6500 euros al mes. A Arenys de Munt, l'alcalde es va rebaixar el sou un 75% passant a cobrar 1200 Euros mensuals. Finalment a Celrà, la rebaixa del sou va ser del 17% passant a cobrar 1600 Euros mensuals.

 

Decisió ciutadana

Un altre dels temes cabdals i transversals de la CUP ha estat la participació ciutadana, entesa com una eina de decisió de les persones. Així a Viladamat, una de les principals propostes era la de fer un nou POUM amb la participació de la ciutadania. Durant els 12 mesos que es va elaborar el nou POUM va haver-hi múltiples reunions i trobades participatives. El principal escull fou una clàusula de l'antic equip de govern que comprometia a l'Ajuntament a pagar una indemnització a una constructora si no es construïa un polígon industrial al poble. El veïnat va decidir en referèndum vinculant no construir el polígon i fer un nou Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) respectant els criteris anteriors. En un altre sentit, a Celrà el govern municipal ha enviat una proposta de Reglament Orgànic Municipal (ROM, l'eina que regula la vida política municipal) per tal que hi puguin fer aportacions i decidir-ho conjuntament en una assemblea oberta a tota la ciutadania.

 

Remunicipalització dels serveis

La CUP s'ha oposat a la sistemàtica privatització dels serveis més propers als ciutadans, ja que considera que la proximitat d'aquests serveis és la millor eina per contribuir a la seva eficiència. En aquest sentit la CUP d'Arenys de Munt està enfortint l'empresa municipal GUSAM, amb un pla ambiciós de generar més de 200 llocs de treball al municipi. En aquest sentit, des d'octubre de l'any passat ja s'ha municipalitzat el servei d'aigües (que abans el tenia SOREA) i en els propers mesos es municipalitzarà la gestió de la deixalleria municipal que passarà a mans de l'empresa pública.

 

Transparència i denúncia de la gestió pública

Una de les eines que des de la CUP es considera imprescindible pel bon funcionament de la vida democràtica és la transparència i la bona gestió pública. Per això, des de la seva entrada al govern ha impulsat varis mètodes per obrir a la ciutadania documents que abans eren inaccessibles. També des de l'oposició l'entrada de les CUP als ajuntaments ha suposat una glopada d'aire fresc per denunciar la mala gestió pública. Així es va fer a Reus on una denúncia de la CUP local va obligar a la renúncia de Josep Prat, dels seus càrrecs de director general del grup d'empreses locals INNOVA i en les darreres setmanes presentava la seva dimissió com a president de l'Institut Català de la Salut (ICS), per greus irregularitats que s'estan investigant per part de la fiscalia. També a Molins l'entrada de la CUP va servir per ajudar a destapar un escàndol de tràfic d'influències on s'havien atorgat varis contractes a una empresa que pertanyia al cunyat del director de Serveis de l'Àrea d'Economia.