LA FACTURA DE L'AIGUA PUJARÀ UN 13% DEGUT A LA PRIVATITZACIÓ D'AIGÜES TER LLOBREGAT

L'any 2014 començarà amb una nova pujada en els serveis bàsics de les llars de Corbera. A la ja tradicional pujada de la tarifa elèctrica (en mans d'un oligopoli que domina el govern espanyol), aquest any li hem de sumar la forta pujada del servei de l'aigua, que en el cas de Corbera serà, de mitjana d'un 13,2%. Si calculem els preus des de 2012, l'augment serà d'un 36%, posant-se com un dels municipis amb l'aigua més cara de Catalunya. A tall d'exemple, enguany la connexió d'un nou comptador s'ha encarit de 409 euros que costava el 2013 fins els 423,32 pel 2014. I pel què fa al comptador s'encareix des del més petit de 0,71 a 0,76, fins al més gran de 17,97 a 19,16.

 

Aquesta pujada, votada en el ple de l'Area Metropolitana de Barcelona (AMB) el 8 d'octubre, amb els vots de CiU i el PSC, va afectar als 6 municipis que tenen la gestió municipal de l'aigua sota mans de Sorea i amb la justificació de la pujada de l'IPC (la previsió de l'augment de l'IPC és del 1,4% pel 2014) i de la privatització de l'empresa pública Aigües del Ter-Llobregat (ATL).

 

La privatització d'un servei bàsic i la dependència de Corbera

La primera gran causa d'aquesta pujada és la venda de l'empresa pública (ATL) a la multinacional Acciona a finals de 2012, per un preu total al voltant de 1000 milions d'euros. Abans de la privatització ja es va pactar una pujada de preus, per tal que la venda fos més atractiva, però a més es va pactar un augment del 13% dels preus en els tres anys següents.

 

Una de les principals causes del perquè d'aquesta pujada tant accentuada és degut a la gran dependència d'aigua que té Corbera respecte dels seus cabals propis. Segons dades de l'ACA, el 2012 Corbera va haver de comprar gairebé 1,5 milions de m3 d'aigua a l'ATL, gairebé la totalitat del consum de tota la població i sobrepassant la concessió que s'havia pactat. A més, tenint en compte que els cabals propis de Corbera són molt mínims (un 2% el 2005) i que el rendiment de l'aigua és del 68%, la situació de dependència de Corbera a aquesta nova pujada de preus és altíssima. Des de la CUP apostem per la remunicipalització del servei d'aigües com a única garantia que es doni un bon servei i es busquin alternatives i solucions a aquesta pujada brutal del preu de l'aigua. També denunciem la privatització d'ATL veient els beneficis que ha tingut l'empresa i les pèrdues per part de la ciutadania. En aquest sentit però, ja vam veure en el ple del 10 de juliol de 2012, l'equip de govern, amb els vots contraris del PSC i CiU que no s'aprovava una moció per evitar la privatització de l'empresa ATL.

 

Altres causes de la pujada de preus

Però aquesta pujada de preu no serà la única dins de tota la gestió integral de l'aigua, ja que juntament amb la privatització de l'ATL, també es va formar una nova empresa mixta (formada en un 85% per Agbar i en un 15% per l'AMB). Aquesta nova empresa mixta, gestionarà tot el cicle de distribució de l'aigua a la zona metropolitana i on mitjançant el cànon de l'aigua i amb l'excusa de les pèrdues multimilionàries de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) no ha parat de pujar des de 2010 i es preveu que ho seguirà fent. La pujada del cànon, més enllà de la justificació del forat a l'ACA té un altre sentit, segons denuncia la Plataforma Aigua és Vida. El cànon inicial està fixat en 20 milions d'euros l'any, que en un principi assolirà l'AMB, si la part privada assoleix l'equilibri financer, és a dir un negoci rodó i sense riscos. Tot això a part de la nova taxa que s'inclou a la factura de l'aigua sobre residus, aplicada des de desembre de 2011. Amb tot això, us deixem amb una gràfica de la Plataforma Aigua és Vida que descriu molt bé, el sentit real de la factura de l'aigua.