Municipalitzar és recuperar la gestió pública

En les passades eleccions municipals, la CUP de Corbera es va presentar amb el lema: Recuperem Corbera.  Des d’aleshores hem fiscalitzat des de l’oposició l’acció dels diferents governs del consistori, i des del maig d’enguany, hem assumit responsabilitats de govern en diferents regidories (en Serveis Públics, Ensenyament, Medi Ambient, Joventut, Polítiques d’Igualtat, Salut Publica i Habitatge). Després de sis mesos d’assumir aquestes responsabilitats considerem que cal retre comptes dels compromisos programàtics i de la feina feta, per això volem dedicar aquest escrit a explicar perquè hem engegat processos de municipalització des del govern municipal.

Des de la dècada dels noranta, la privatització d’empreses, de prestacions i de serveis públics ha format part de l’agenda política de totes les administracions, una tendència que encara va ser més acusada amb l’esclat de la crisi al 2007. Les conseqüències d’aquestes polítiques les coneixem i les patim des de fa massa temps, per això ens hem compromès a promocionar i impulsar la gestió pública dels bens comuns. En primer lloc perquè suposa un exercici de responsabilitat, transparència i compromís, en la mesura que no es delega en un tercer que vol beneficiar-se econòmicament de la gestió d’un servei. En segon lloc perquè la gestió pública és l’única via que permet a l’administració assegurar que els criteris establerts, ja siguin de qualitat o relatius a les condicions laborals, es duguin a terme i es mantinguin. I tercer, perquè renunciar a la gestió pública deixa els serveis públics i la ciutadania sotmesos a la lògica del mercat. En definitiva, municipalitzar és la via més efectiva per garantir i assegurar els serveis públics, i la millor manera d’emfatitzar la vocació de servei de l’administració. 

Durant aquests darrers anys diferents governs municipals han fet seva aquesta via. Per exemple, la municipalització de l’aigua a Arenys de Munt, el servei de neteja a Celrà i Berga o la municipalització del servei de grua i zona blava a Sabadell. Allà on hem governat hem impulsat la gestió pública del serveis, evidenciant que municipalitzar és qüestió de voluntat política. Però aquesta onada municipalitzadora no només es fa des de municipis on governa la CUP i així és com també trobem exemples de recuperació de serveis públics a Castelldefels (PSC-ERC-PdeCAT-Podem) amb la municipalització del servei de neteja viària i recollida d’escombraries, o a Terrassa (PSC) o Collbató (ERC-PdeCAT) amb el servei d’abastament d’aigua potable. Des de la CUP de Corbera entenem que totes les necessitats socials bàsiques han de ser una prioritat de govern. Municipalitzar serveis és, en conseqüència, la garantia que té una administració per poder satisfer-los. Sabem que els processos de municipalització no es fan d’avui per demà, i més tenint en compte les lleis vigents que afaroveixen la privatització dels serveis públics i dificulten i allarguen els processos de municipalització, però podem dir que des del govern municipal s’estan fent els primers passos en aquesta direcció. Des de la CUP creiem que la municipalització és el camí per gestionar de manera més eficient els serveis públics. Pel control que s’exerceix amb la gestió directa, per la millora de les condicions laborals de les treballadores d’aquests serveis, per la transparència i participació de la població i per la garantia i el compromís que el servei s’oferirà seguint criteris socials i no criteris de mercat.

Finalment, volem fer una crida a la ciutadania i la resta de partits polítics per comprometre’ns tots plegats en el blindatge dels serveis públics. Aquest és l’horitzó que plantegem per l’escola bressol, l’aigua o la zona blava a curt termini. De moment, el primer repte és fer que el Petit Corb sigui, el curs vinent, una escola municipalitzada.