PART DELS RESIDUS DE CORBERA QUE VAN A MOLINS, PODRIEN SER INCINERATS

El 19 de gener va entrar en funcionament la remodelació de la planta de triatge de Molins, amb una capacitat de 16.000 tones anuals de reciclatge del material inorgànic. Aquesta planta està destinada als ajuntaments que apliquen el residu mínim, entre els quals està Corbera i també a la brossa de les platges i les paperes de l'Àrea Metropolitana. Les previsions són que es recuperaran 5000 tones anuals de matèria inorgànica i l'import total de l'obra, pagada per la Generalitat ha estat de 3,9 milions d'euros. Els residus que hi arriben són els de tipus FIRM (Fracció inorgànica de residus municipals) i com a Corbera s'inclou els envasos de plàstic i de metall.

 

Combustible per a les cimenteres

Un dels aspectes polèmics d'aquesta renovació és l'anunci de la Generalitat on especifica que una part del rebuig generat (el material que no es pot aprofitar) es destinarà com a combustible substitutiu del petroli per a la indústria cimentera. Segons l'entitat ecologista CEPA, que va ser la pionera en introduir el sistema de residu mínim a Catalunya, denúncia la contradicció que representa la crema de residus amb els objectius del residu mínim. Curiosament, un dels motius que van justificar la introducció del sistema de Residu Mínim, va ser la d'evitar la crema de residus en incineradores i així és com es va fer enrere la construcció d'una gran incineradora dels residus metropolitans. Tanta és la problemàtica que gira al voltant, que el juny de l'any passat es va crear la Coordinadora Catalana contra la Incineració de Residus a les Cimenteres, per intentar conscienciar a la ciutadania sobre els perills de la incineració. Des de la Coordinadora alerten, que la incineració “és la forma més insostenible i perillosa, ja que genera unes emissions que perjudiquen greument la salut de les persones, la qualitat de l'aire i de l'aigua i davant seu no hi ha un nivell segur d'exposició”. En el cas de Molins, a més es dóna la circumstància que hi ha una cimentera a menys d'un quilòmetre de la planta i els fums tòxics que aquesta emet entren dins de l'àrea d'influència de Corbera.

 

Defensa del porta a porta

Segons dades de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC), a Corbera cada habitant genera 545,86 kg de residus l'any, situant-se bastant per sobre de la mitjana catalana. Per contra, la recollida selectiva està 6 punts per sota de la mitjana de Catalunya, situant-se en un 43,50% del total de residus que es generen a Corbera. Malgrat sigui una bona situació, des de la CUP entenem que hi ha encara molt camí per recórrer en el camp dels residus, un dels temes més problemàtics a nivell ambiental. Així ens oposem fermament a la incineració dels residus i ho denunciem com una de les pitjors maneres de la gestió d'aquests, pels greus impactes que causa a les persones i al medi ambient. Des de la CUP entenem que la millor forma d'evitar aquests problemes és amb la reducció i amb polítiques de prevenció i sensibilització tant cap a la ciutadania com al comerç que ajudin a aquesta desitjada reducció. Pensem, que una de les millors maneres seria el sistema porta a porta, que com assegura el CEPA, als llocs on s'ha posat en pràctica (més de 100 ajuntaments de tot Catalunya), augmenta considerablement la recollida i redueix els residus.