RESUM DEL PLE DE L'AJUNTAMENT DEL 28 DE JULIOL DE 2015

El dimarts, 28 de juliol, va tenir lloc el primer ple ordinari de la legislatura. El ple va ser dens i va durar al voltant de quatre hores. La sensació és que l'equip de govern es tanca en banda i de moment dificultarà les propostes de l'oposició, a part de fer autèntiques filigranes polítiques per no malmetre el pacte local tal com es va demostrar en la presentació de la moció de l'ANC.

 

Ordre del dia

1. Es va aprovar l'acta de la sessió anterior.

 

2. Va tractar sobre una modificació de crèdit, amb diverses modificacions. La més grossa era un pagament de més de 250.000 euros per un plet que l'Ajuntament va perdre contra un arquitecte arran del projecte de les obres d'urbanització de la Creu Aregall junior. Des de la CUP vam votar en contra, ja que aquesta és una nova mostra de la mala gestió en les obres d'urbanització. Un cas més que fa palès com la gestió de la majoria d'obres que s’han dut a terme a les urbanitzacions s'ha fet de manera nefasta, amb perjudici del veïnat afectat i l’augment del deute que representa per a l'Ajuntament.

 

3. Va tractar sobre el pacte que l'Ajuntament havia fet amb Telefónica per una factura del 2009 que pujava més de 60.000 euros. Segons va explicar el regidor d'hisenda, Ramon Gabarrón, l'equip de govern d'aleshores la va considerar desproporcionada i, amb el pacte al qual van arribar, la factura es va rebaixar fins als 19.783,27 euros. Com a CUP ens vam abstenir per desconeixença dels detalls.

 

Can Montmany, punt negre de l'especulació urbanística

4. Sobre l'aprovació provisional d'una modificació del Pla general en l'àmbit de Can Montmany de Mas Passoles. Aquest canvi venia obligat, ja que s'havien de reduir algunes parcel·les urbanitzables, a causa del pas d'una línia d'alta tensió, d’una banda, i per respectar les zones susceptibles de ser inundades que hi ha al costat de la riera de santa Teresa, de l’altra. Malgrat que l'equip de govern va voler vendre que aquest segon punt era per protegir l'entorn natural de la riera, el cert és que s'han vist obligats a fer-ho per un informe de l'ACA. Des de la CUP hi vam votar en contra, no pel punt en sí, sinó perquè aquest projecte representa un punt negre en l'especulació urbanística al més pur estil Boladeras. Vam recordar que, tal i com van denunciar en aquell moment grups ecologistes, es van destrossar més de 700.000 m2 de bosc en bon estat de conservació i es van invertir més de nou milions d'euros. Així, que vam demanar redactar un nou POUM, per protegir tot allò que encara es pugui salvar i per evitar que, si torna a haver-hi una altra època del “totxo”, no se segueixi afavorint els amics de sempre amb polítiques expansionistes i de destrossa del territori.

 

5. Canvi d'estatuts del Consorci del Turisme del Baix Llobregat que ara passarà a dependre del Consell Comarcal. La CUP hi vam votar a favor.

 

6. Va tractar d’un canvi d'ens entre el Consorci de Comunicació Local i la nova Agència de Comunicació Local. Ni la secretària ni l'equip de govern ens van saber dir el motiu d'aquest canvi i és per això que ens vam abstenir.

 

7. Va tractar sobre les festes locals que seran el 22 de juliol i el 31 d'octubre (ja que el 17 de gener cau en diumenge).

 

Polèmic acomiadament d'una treballadora social

8. Va tractar sobre l’acomiadament d'una treballadora social. Segons va explicar l'equip de govern, aquesta treballadora va ser contractada de manera interina per cobrir una baixa temporal. En acabar la baixa la propietària de la plaça, se li va rescindir el contracte a la interina i aquesta ho va denunciar. Finalment el jutge ha obligat l’Ajuntament a readmetre la treballadora. En Ramon Gabarrón va explicar que durant el procediment havia canviat la jurisprudència i això havia beneficiat la treballadora. Fins aquí la trobem, si més no, estranya i poc convincent, l'explicació. Després es va argumentar que l'Ajuntament considera que aquest lloc no fa falta, ja que hi ha tres treballadores socials desenvolupant aquesta feina. Actualment l'Ajuntament té set-cents vuit expedients oberts dins l'àrea de serveis socials, pel que entenem que una nova treballadora social ajudaria a repartir la feina i a millorar la seva eficàcia. Per això la CUP va votar en contra de l'acomiadament, ja que pensem que és una àrea on tots els esforços són pocs i, a més, estem pendents de conèixer la versió de la treballadora per aclarir aquest assumpte.

 

9. És un capítol més del serial judicial sobre les obres de ca n'Armengol i l'empresa Scrinser. Des de la CUP ens vam abstenir, ja que vam considerar que no estàvem prou informats per emetre una valoració.

 

10. 11. i 12. Es va donar compte de la creació de les comissions sectorials, assessora i de comptes i també de les dedicacions dels membres de l'equip de govern. En el punt de les dedicacions vam preguntar sobre la compatibilitat dels regidors Manel Ripoll i Andrés Palacios, que tenen una dedicació parcial de trenta hores i en faran deu més per compte pròpia.

 

13. Es va donar compte de l'informe de morositat, ja que segons es va explicar, l'Ajuntament ja compleix la llei perquè la mitjana de pagament als proveïdors és de trenta-nou dies.

 

14. Va tractar sobre la pròrroga del Pla d'Igualtat de l'Ajuntament, que espera una subvenció de la Diputació.

 

15. Va donar compte de diferents decrets d'alcaldia.

 

Mocions rebutjades

En aquest apartat és on va sorgir bona part de la polèmica. En primer lloc es va aprovar una moció a favor del Correllengua, tot i que no s’hi pensa aportar cap dotació econòmica. D’altra banda entenem que s’hauria d'haver organitzat a partir d'una demanda de la societat civil de Corbera, cosa que en aquests moments no és així.

 

Les tres mocions següents van ser presentades pel grup de CDC i demanaven la creació de tres comissions especials: sobre emergència social, sobre transparència i sobre desenvolupament econòmic. D'una manera o d’una altra, les tres van ser rebutjades per l'equip de govern. Respecte la primera moció l'alcaldessa va dir que s'estava treballant per crear un consell sectorial sobre la situació social de cara al ple de novembre; això sí, tenint en compte l'esperit de la moció. Respecte la segona, l'alcaldessa va dir que no tenia sentit, ja que hi havia una llei de transparència que s'havia de complir i que hi estaven treballant. I la tercera, el regidor de desenvolupament econòmic, Jordi Anducas, va demanar que li deixessin els cent dies de crèdit perquè hi ha un projecte en marxa (“la Corbera de les quinze mil meravelles” dixit) i que si no sortís bé, aleshores es comprometia a crear la comissió.

 

Des de la CUP ens vam mostrar favorables a les tres mocions. En la primera vam donar suport als punts, però vam manifestar la nostra disconformitat en l'exposició, ja que semblava que la crisi i la pobresa no tinguessin un responsable clar. Nosaltres pensem que és el propi capitalisme i les desigualtats que CiU ha afavorit amb les seves retallades dins del govern de la Generalitat. En la segona vam mostrar la nostra esgarrifança al fet que es digués que no calia una comissió de transparència degut a que la llei ja la permetia i vam demanar que s'anés més enllà de la llei i que una comissió així, podia afavorir a l’apoderament de la ciutadania.

 

ERC contrària a treure la foto del rei i la bandera espanyola apel·lant a la legalitat espanyola

Un dels punts més polèmics va ser la moció presentada d'urgència per l'ANC en la que demanava que l'Ajuntament retirés la bandera espanyola i el retrat del rei; es posessin els cartells a l'entrada del municipi amb la informació que Corbera forma part de l'AMI i que l'estelada onegés a la plaça dels Països Catalans. ERC va votar en contra d'aquesta moció apel·lant a la legalitat espanyola i assegurant que aquests símbols ja serien retirats quan s'aconseguís la independència. Davant la sorpresa de tothom, des de la CUP, vam mostrar el nostre enèrgic rebuig ja que sabem que aquesta decisió és fruit de les filigranes que haurà de fer ERC a Corbera, en l'aspecte nacional, davant del pacte fet amb el PSC.

 

Finalment en el torn de precs i preguntes, vam demanar que la piscina municipal s'obrís fins el 14 de setembre, cosa que el regidor Alfredo Prado va dir que ho intentarien. Vam preguntar sobre l'enderrocament de l'antiga granja de conills de Can Planas, i la Rosa Boladeras ens va dir que era degut a una decisió del propietari i que no tenien constància de si hi farien res. Des de CDC es va preguntar si ERC pagava els tributs de l'Ajuntament a l'Agència Tributària Catalana i la Montserrat Febrero va respondre negativament. A partir  d’una altra pregunta de CDC, van assegurar que part dels pressupostos de l'any que ve es farien de manera participativa.