Resum del ple de l'Ajuntament del 29 de desembre

En contra d'un IBI més progressiu

El punt 1 va ser l'aprovació definitiva de l'ordenança fiscal de l'IBI. Les úniques al·legacions que hi va haver van ser les presentades per la CUP i que podeu llegir aquí(http://corbera.cup.cat/noticia/allegacions-les-ordenances-fiscals-0), en el sentit d'intentar fer que les ordenances municipals (especialment l'IBI) tinguessin un caràcter més progressiu. Des de l'equip de govern es van rebutjar totes les al·legacions per motius tècnics i una presumpta impossibilitat legal. Però a part de la qüestió tècnica, el regidor d'Hisenda Ramon Gabarrón va fer evident que no tenien la intenció d'augmentar la progessivitat dels impostos. Malgrat les dificultats legals, des de la CUP vam defensar que amb voluntat política es poden trobar les maneres tècniques per poder-les fer més progressives, tal i com ja apliquen alguns municipis catalans.

El punt 2 era l'aprovació definitiva sobre l'ordenança fiscal d'escombraries. En aquest punt tampoc van acceptar l'al·legació presentada per la CUP. Van dir que es podrien afegir més trams, tal i com proposàvem, però que caldria estudiar-ho i ara no era el moment. També es va aprovar una modificació per tal que la tècnica no anés a visitar tots els habitatges on es demanés la bonificació per compostatge, sinó que només una quarta part i per sorteig. Des de la Cup hi vam donar suport al ser una proposta de la pròpia treballadora, tot i considerar que si hi ha un excés de càrrega de feina el que s'hauria de fer és contractar algú o repartir la feina entre el personal contractat.

El punt 3 era el reconeixement d'un deute amb Sorea. Segons es va explicar, aquest va ser generat per unes obres que va fer l'empresa i que en un principi, es va anar pagant amb el rebut de l'aigua, però es va decidir deixar de fer-ho així. Ara l'Ajuntament havia de reconèixer aquest deute per poder-lo retornar. Des de la CUP rebutgem que una empresa privada s'enriqueixi amb el mercadeig de l'aigua, per la qual cosa no hi vam votar a favor (ens vam abstenir), alhora que reiterem la necessitat que aquest servei, que és una obligació municipal, sigui prestat de manera pública.

 

Nous pressupostos del deute i les externalitzacions

El punt 4 era l'aprovació inicial dels pressupostos pel 2016. L'explicació del regidor d'Hisenda va tenir un to clarament triomfalista i va posar èmfasi en la disminució del deute, ja que segons va comentar, si es compleix aquest pressupost arribarem a estar per sota del límit del 75% (deute sobre el total del pressupost), cosa que permetria a l'Ajuntament tornar-se a endeutar lliurement. Vam trobar a faltar en el seu discurs, una mica d'autocrítica sobre les causes d'aquest endeutament, bona part creat pels diferents governs del PSC.

Des de la Cup considerem que el pressupost és un xic millor que el del l'any passat, ja que s'incrementa lleugerament la despesa social. Però per contra critiquem que més del 40% del pressupost vagi al pagament del deute i a serveis externalitzats i per tant directament a mans privades. Per tal de poder fer front a un augment de la despesa general vam proposar quatre vies. En primer lloc, implementar modificacions de les ordenances fiscals (com les que van ser rebutjades en aquest ple) per augmentar la recaptació alhora que la progressivitat per tal que paguin més els que més tenen. En segon lloc, fer una auditoria participativa del deute per tal de decidir quina part considerem legítima, quina no, i establir prioritats. En tercer lloc, creiem que es pot estalviar disminuint la despesa en àrees com ara alcaldia (sobretot sous destinats a polítics), o seguretat ciutadana, que obté un altíssim percentatge dels pressupostos (12%). Finalment, defensem una gestió directa, municipal, dels serveis, de manera que ens estalviem els beneficis industrials que ara mateix s'emporten les empreses adjudicatàries. Tots els detalls dels pressupostos els teniu en un article diferenciat en aquesta mateixa pàgina.

En el punt 5, es va aprovar la plantilla de l'Ajuntament. En aquest punt la CUP també hi va votar en contra, bàsicament per la disminució del personal propi de l'Ajuntament en els últims anys i l'alta precarietat dels llocs de treball, on moltes de les treballadores ho fan sota el règim d'interinitat. Entenem que s'ha de consolidar la plantilla i en els casos que es requereixi ampliar-la, assegurar que totes les places quedin cobertes amb personal qualificat adequadament i que ningú treballi amb unes responsabilitats superiors a la seva categoria laboral sense cobrar-ho. També vam demanar que l'Ajuntament, i més quan està dirigit per partits que s'autoanomenen d'esquerres, hauria de ser exemple en qüestions laborals. En aquest sentit, consideríem adient que en la proposta hi figurés el vist-i-plau o opinió del comitè d'empresa. A més a més, posem de relleu que en aquesta proposa d'acord no hi figuren les persones treballadores de Sorea, la deixalleria, FCC (recollida de brossa), Ferrovial (Parc de les Palmeres), o de la Zona Blava; ja que són serveis que l'Ajuntament ha externalitzat per tal de treure's de sobre la seva responsabilitat respecte aquestes treballadores.

 

Suport a una nova moció de la PAH

El punt 6 era l'aprovació del mapa acústic de Corbera de Llobregat, on des de la CUP ens vam abstenir.

El punt 7 era una moció presentada per la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) mitjançant diversos partits del consistori, entre ells la CUP, que demana canvis legislatius trascendents pel que fa a la qüestió d'un habitatge digne al nou Congrés espanyol sorgit de les eleccions del 20 de desembre. Aquest punt va ser aprovat per tots els partits.

El punt 8 era una altra moció sobre l'IVA cultural, presentat pels partits de l'equip de govern. En aquest sentit es demana al futur govern espanyol, la disminució de l'IVA cultural als nivells que estava abans de la pujada global al 21%.

 

Per acabar l'alcaldessa va anunciar que el proper ple serà el 9 de febrer, tornant a canviar de nou una data ja establerta amb anterioritat i que havia de ser el 29 de gener.

El 29 de desembre es va celebrar el ple extraordinari de pressupostos, en una data no gaire adient per un ple d'aquestes característiques. A més tinguem en compte que aquest és un dels plens més importants de l'any i on per primera vegada vam poder tenir una visió de les línies d'actuació d'aquest govern pel 2016.