RESUM DEL PLE DE L'AJUNTAMENT DEL 6 D'OCTUBRE

El 6 d'octubre va tenir lloc el ple de l'Ajuntament corresponent al mes de setembre, que es va posposar una setmana per donar temps a encabir-hi un parell de punts. El ple va durar 4 hores i voldríem destacar l'aprovació de dues mocions presentades per la CUP.

 

El punt 1 era l'aprovació de l'acta de la sessió anterior. El punt 2 era l'aprovació de l'estat de comptes del 2014. Des de la CUP hi vam votar en contra per una qüestió de sistemes comptables, ja que com el mateix equip de govern va reconèixer hi ha diferents maneres de fer la comptabilitat. Així doncs, pensem que es podria haver desglossat la part del deute considerada il.legítima. El punt 3 era una modificació de crèdit. Com a notes destacades, s'afegeixen 3.900 euros al conveni amb la Penya del Corb, derivat del conflicte amb el grup de batucada Mais Ki Samba, un augment de 14.000 euros per la recollida d'animals de companyia i 21.360 euros per un problema amb les fotocòpies fetes a l'Ajuntament. Des de la CUP hi vam votar a favor, malgrat reconèixer que no ens agradava que Mais Ki Samba hagi hagut d'anar a la Palma per assajar, pagant un local i creient que la despesa feta per la recollida d'animals de companyia era insuficient, tal i com reclamen les entitats animalistes del poble.

 

Polèmica modificació del Pla General a Corbera Alta

El punt 4 era una modificació del Pla General a l'illa entre els carrers Canigó i Raval (just a la zona de Cal Marxant). El pla general de 1987 tenia qualificada aquesta zona com a aparcament públic. Els propietaris del terreny han demanat la seva expropiació i l'Ajuntament ha considerat que en aquesta zona, per qüestions tècniques i econòmiques no s'hi pot fer un aparcament i evitant l'expropiació han requalificat la zona com a urbanitzable. Des de la CUP, vam preguntar perquè s'havia destinat aquella zona com aparcament, si era gairebé impossible fer-ne un i vam criticar que davant la greu problemàtica de l'aparcament al nucli històric, no hi hagi cap alternativa. També es va posar en dubte la informació que s'havia fet arribar al veïnat, on vam constatar que fins i tot persones afectades per la modificació, no tenien gaire clar, la voluntat real d'aquesta. Finalment vam qüestionar la necessitat de fer-hi nous habitatges, en una zona on hi ha diverses cases buides. És per tot això que hi vam votar en contra.

El punt 5 era una altra modificació del Pla General pel que fa a les normes d'accessibilitat. En aquest punt ens hi vam abstenir, ja que era l'aprovació final i la documentació ens va arribar tres dies abans del ple.

 

El punt 6 era l'aprovació d'un nou conveni amb l'Autocorb, on s'han canviat alguns horaris de les línies urbanes, per fer-los més adequats a la quotidianitat, especialment en les connexions amb els instituts. L'augment de preu era de 613,13 euros i hi vam votar a favor.

 

Aprovada la moció de suport a les persones refugiades i migrants

El punt 7 era la signatura d'un conveni amb la urbanització de la Servera, per fer un canvi en l'eficiència energètica de l'enllumenat públic. Hi vam votar a favor, però aprofitant el punt, vam reclamar que algunes zones del nucli estaven mal il·luminades, especialment els passos de vianants. El punt 8 era una declaració de lesivitat de l'Ajuntament sobre l'etern cas de les obres de Ca n'Armengol i l'empresa Scrinser. Ens vam abstenir ja que és un cas, que encara no hem pogut estudiar amb deteniment.

 

El punt 9 era l'elecció de la nova jutgessa de pau del municipi. S'hi van presentar tres persones, una d'elles va ser desestimada per una qüestió d'incompatibilitats i el jutge de pau anterior va ser escollit com a suplent. La CUP es va abstenir demanant una major claredat en els mèrits per ser escollit en aquesta plaça i creient que estèticament era lleig que la persona escollida hagués anat a les llistes d'ERC en les passades eleccions municipals.

 

En el punt 10 es va aprovar la Comissió per la Delimitació del Terme Municipal i en el punt 11 l'adhesió al Consorci de Turisme del Baix Llobregat, per un error de forma en el passat ple.

 

El punt 12 era una declaració de l'Ajuntament, a petició de l'entitat ecologista local Nacs, on aquest es compromet a comprar fusta i paper certificats ecològicament. Totalment a favor d'una iniciativa com aquesta i vam demanar que no quedi en paper mullat i que es faci un seguiment dels acords presos.

 

El punt 13 donava compte de la designació dels membres del Consell Escolar, on l'Albert Cañellas serà el representant de la CUP.

 

En el punt 14 es donava compte de la declaració de Corbera com a municipi d'acollida a les persones refugiades. Aquest es va ajuntar amb el punt 17, que era una moció que la CUP va presentar, ja que consideràvem que la declaració de l'equip de govern es quedava curta en les eines que l'Ajuntament pot oferir a les persones refugiades. Aquesta moció, que va ser aprovada amb el suport de tots els partits, era una proposta de l'associació Stop Mare Mortum, on en primer lloc volia equiparar el drama que es viu actualment amb les refugiades (sobretot per la guerra de Síria) amb totes les persones que ho són per motius econòmics. Així des de l'Ajuntament es facilitarà l'empadronament a totes les persones que declaren viure al municipi i es garantirà l'accés als serveis bàsics. Es revisarà el pla d'acollida i es donarà suport a les entitats que treballen en aquest camp i finalment es garantiran polítiques municipals de cooperació per al desenvolupament amb vocació transformadora.

 

Zona blava, comerç i cartelleres

En el punt 15, l'equip de govern va explicar dos projectes referits a la zona blava i a les propostes per generar llocs de treball. Sobre la zona blava, hi haurà un canvi en el seu funcionament.En primer lloc les persones que paguin l'impost de circulació a Corbera tindran 30 minuts gratuïts al dia per poder aparcar a la zona blava. A més, les zones de l'aparcament del costat de l'església de Sant Antoni i el C/dels Horts seran considerades com a zones taronges, és a dir d'aparcament de llarga durada, amb una reducció important dels preus per aparcar. Des de la CUP vam demanar la municipalització de la zona blava, ja que entenem que és la millora manera d'evitar conflictes d'interessos i una millora del servei amb una gestió directa per part de l'Ajuntament. Després el regidor Jordi Anducas, les seves noves propostes, centrades en el concepte de la "Corbera de les 15.000 meravelles". Aquest pla té tres vessants, com són el potenciament del turisme cultural i històric. En aquest aspecte ja tenen pensada un primer gran esdeveniment al voltant del Pessebre Vivent. La segona pota seria la dinamització i unificació de tot el comerç de Corbera, mitjançant ACOPA. També va parlar d'un centre comercial a cel obert, que malgrat el nom, únicament es refereix a crear un seguit d'iniciatives per potenciar les possibilitats del comerç local. Finalment una tercera pota seria crear un viver d'empreses destinades a l'emprenedoria local. Totes aquestes línies, van anar acompanyades de poques concrecions reals i a més amb una gran responsabilitat a les entitats, ja que es va assegurar que sense la seva participació activa, aquests projectes no podrien tirar endavant.

 

El punt 16 va ser la moció que vam presentar sobre la instal.lació de cartelleres als carrers del poble. La moció demanava, que degut a la gran quantitat d'activitats que realitzen les entitats i que l'espai actual és totalment insuficient, s'havien d'instal.lar cartelleres en zones públiques. A més, per tal que no fos un sobrecost econòmic per l'Ajuntament, es proposaven solucions com utilitzar les marquesines d'autobús, els plafons comercials ja instal.lats o reutilitzar la cartellera electrònica que hi ha a la plaça del Mil.lenari. També es demanava un procés participatiu per tal que les entitats i les persones a títol individual poguessin aportar idees dels llocs on poder incorporar-les i es demanava que el punt de l'ordenança del civisme on es prohibia posar cartells en zones no autoritzades per l'Ajuntament quedes en suspens fins que no es trobessin solucions. Aquest darrer punt va ser retirar com a condició per tal que la moció tires endavant i fos acceptada per la totalitat dels grups amb excepció de l'abstenció del PP.

 

L'Ajuntament pagarà els tributs a l'Agència Tributària i es solidaritza amb les imputacions del 9N

En el punt 17 es va aprovar per unanimitat una moció de suport a les treballadores de la fàbrica de Solvay a Martorell. El punt 19 era una moció de l'AMI, presentada per CDC, per tal que l'Ajuntament de Corbera pagui els seus tributs a l'Agència Tributària Catalana. La moció va tirar endavant gràcies als vots favorables de CDC, la CUP, ICV i ERC. Finalment el punt 20 va ser una moció de CDC on es demanava la solidaritat amb l'Artur Mas, la Irene Rigau i la Joana Ortega per la seva imputació per la consulta del 9N. Des de la CUP vam mostrar nostra solidaritat amb les persones represaliades, però vam qüestionar el fet que des de la Generalitat s'hagin dut a termes accions repressives, com amb el multireferèndum, les persones encausades per la vaga general de 2012 o els fets de l'encerclament del Parlament. I així vam demanar que en el procés constituent de la futura República Catalana es tingui en compte el canvi de model policial i judicial.

 

Finalment en l'apartat de precs i preguntes volem destacar una pregunta que ens van fer arribar, sobre perquè les famílies monoparentals no tenen els mateixos descomptes que les famílies nombroses en les activitats esportives. El regidor d'esports, Alfredo Prados va contestar que es tenia en compte i que ho havien intentat però per un problema amb les ordenances, no s'havia pogut fer el descompte del 15% que sí que tenen les famílies nombroses. Així, van confirmar que intentarien que es pugui fer en el tercer trimestre d'enguany.

 

També vam preguntar sobre la situació del Cau de la Guineu i se'ns va respondre que en els propers dies s'obrirà una nova licitació per fer un nou projecte de la construcció de la segona fase de l'escola, programada per tenir una única línia, per un valor de 140.000 euros. Així hi haurà sis mesos per fer aquest projecte i un cop se sàpiga el cost total, esperen que es liciti i es comenci la construcció. I finalment sobre la moció de la PAH, aprovada pel ple el març de 2014, on s'havia de fer un registre dels pisos buits i obligar als bancs que els destinessin a lloguer social, van assegurar que el registre ja s'havia fet i que actualment estaven esperant a la resolució dels bancs, on tenen un termini de dos anys, sinó es pot començar a imposar multes. De totes maneres, van assegurar que estaven tenint problemes, ja que els bancs estan posant els pisos a noms d'altres persones, per tal de poder saltar-se la llei.