Resum del ple de l'Ajuntament del 9 de febrer

En el ple es va fiscalitzar la gestió de l'equip de govern i es van aprovar les mocions de suport a la declaració de ruptura del Parlament, a l'adhesió de Corbera a la taula sobre qualitat de l'aire al Baix Llobregat i en contra de l'ampliació de la pedrera “El Telègraf” de Cervelló.

Els dos primers punts van ser l'aprovació de les actes de les sessions anteriors. Hi vam votar a favor però amb una apreciació a l'acta del ple de pressupostos del 28 de desembre. La regidora Rosa Boladeras (PSC) i Andres Palacios (GIU) van criticar (a Ràdio Corbera i al Facebook) que els grups de l'oposició no fessin preguntes sobre els pressupostos al ple, com a manera per desvirtuar la nostra feina. Volem aclarir que des de la CUP vam fer més de 15 preguntes a la Comissió Assessora (reunió que fan les portaveus dels grups, una setmana abans del ple i que serveix per agilitzar la feina del ple). Així, vam criticar la intencionalitat política d'unes declaracions, sobre una qüestió que no és verídica.

Increment de l'aportació a l'AMB per pagar l'expropiació de l'Avançada

El punt 3 era l'aportació econòmica que l'Ajuntament ha de fer a l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) pel seu finançament. Aquesta aportació es fa mitjançant els tributs generals de l'estat i fins la legislatura passada, l'Ajuntament de Corbera aportava el 9% d'aquests a l'AMB (igual que la majoria de municipis). Enguany aquest percentatge augmenta fins al 16,3%, malgrat que el regidor de finances Ramon Gabarron ho va voler vendre com una petita rebaixa, ja que es volia fer pagar un 17%. A preguntes de la CUP, sobre el perquè d'aquest augment, el regidor va explicar que era degut al pagament de l'expropiació de la finca de l'Avançada (http://cupcorberadellobregat.blogspot.com/2015/02/rectificacio-larticle-sobre-els.html) i s'havia pactat d'aquesta manera amb l'AMB. Així doncs, el nostre vot va ser l'abstenció.

El punt 4 s'aprovava que el representant de Corbera al Consell Econòmic i Social del Baix Llobregat sigui el regidor Jordi Anducas. En el punt 5 s'aprovava el canvi d'estatuts del Consorci de Normalització Lingüística i malgrat les preguntes que vam fer, no vam acabar de saber quins són els canvis. El punt 6 tractava sobre la modificació del Pla General en els sectors del Parc de l'Avançada i del Paratge de la Roda i on la CUP també hi vam donar suport. Més enllà del punt que es votava, que es derivava d'una confusió entre l'Ajuntament i la Comissió d'Urbanisme, aquesta modificació és un canvi de qualificació dels usos del sòl, sense gaires modificacions substancials. Una de les qüestions interessants d'aquesta modificació és que una part del sòl urbà que podia ser demanat com a expropiació, es qualifica com a sòl no urbanitzable. Així l'Ajuntament s'estalvia una nova despesa de diners com en el cas de la finca de l'Avançada.

 

Mocions aprovades sobre qualitat de l'aire, declaració de ruptura i pedrera de Cervelló

En el punt 7 es presentava una moció de la CUP per tal que l'Ajuntament s'adhereixi a una taula recent creada sobre la qualitat de l'aire al Baix Llobregat, on diversos municipis ja han començat a treballar i on s'està impulsant un estudi sobre la qualitat de l'aire a la comarca. La taula està formada per municipis com Sant Vicenç, Molins o la Palma i també per entitats ecologistes com el Centre d'Ecologia i Projectes Alternatius (CEPA) o la Plataforma Qualitat de l'Aire. Es va aprovar per unanimitat amb la única abstenció del PP.

El punt 8 era la moció d'adhesió i suport a la declaració de ruptura aprovada pel Parlament el 9 de novembre. La moció va ser presentada per la CUP i després s'hi van afegir els grups de CDC i ERC. Amb aquesta declaració, el Parlament comença el procés de desconnexió amb l'estat espanyol i amb un annex on es demana que es desobeeixi el Tribunal Constitucional, especialment en lleis ja aprovades pel Parlament com la de Pobresa Energètica i d'Habitatge i la desobediència a la Llei Wert, la Llei Mordassa o la Llei de l'Avortament. La moció va ser aprovada amb els vots de la CUP, CDC, ERC i ICV, l'abstenció de MpC i els vots contraris de GIU, el PSC i el PP.

El punt 9 era una moció presentada per ERC, la CUP i ICV en contra de l'ampliació de la pedrera el Telègraf, que pertany al terme de Cervelló, però molt propera als límits municipals de Corbera. Des de la CUP havíem presentat una moció a la Comissió Assessora, que era la que ens havia demanat de presentar el grup d'ERC de Cervelló. Però ens vam trobar que ERC-Corbera n'havia fet una altra i veient les similituds amb la presentada, vam decidir retirar la nostra. La moció va ser aprovada per tots els grups, exceptuant l'abstenció del PP i destacar el vot favorable del PSC, ja que és aquest partit qui governa el municipi de Cervelló i qui té la intenció de tirar endavant el projecte.

El punt 10 era una moció d'urgència presentada pels partits de govern més ICV, on demanava a la Generalitat el manteniment de les línies de P3. En aquest cas, el govern també va presentar una contramoció, ja que des d'ICV volien presentar-ne una amb la reivindicació bàsica de mantenir les 21 línies de P3 que pel curs vinent es retallaren al Baix Llobregat. La CUP ens vam abstenir en aquest punt, ja que tot i que recolzàvem l'esperit de la moció, no estàvem d'acord ni en el preàmbul polític ni en la manera de presentar-la. Des de la CUP defensem un sistema educatiu totalment públic, on no hi hagi ni escoles concertades ni privades i entenem que la conseqüent reducció de línies de P3, és una privatització encoberta. A més, també entenem que una moció així, podria sortir del Consell Escolar Municipal, amb la col.laboració de tota la comunitat educativa.

 

Nou augment del 2,15% en la tarifa de l'aigua

En els següents dos punts, el govern va donar compte de diferents afers. En primer lloc l'informe de morositat indica que les factures es paguen al dia i que només hi ha 11 factures (uns 36.000 euros) que s'han pagat fora del termini legal. D'altra banda es va donar coneixement de l'acord de la Diputació de Barcelona per la retirada dels símbols franquistes dels edificis no públics. Des de la CUP vam preguntar si hi havia algun inventari d'aquests símbols i vam demanar la retirada de la placa que hi ha al C/Raval, amb el nom de “Calle de los Mártires”. La Rosa Boladeras ens va respondre que ho han intentat però, que la propietat no dóna el permís per treure-la. Un altre assumpte que se'ns va explicar va ser el nou augment de la tarifa de l'aigua, decidida a l'AMB i pactat amb Sorea, on el preu s'incrementa un 2,15%. Una nova pujada de l'aigua a Corbera, amb un acumulatiu de més del 30% en els darrers 4 anys i continuant mercadejant amb l'aigua com a bé públic i d'interès social.

 

Abocament a la riera de Rafamans

Finalment vam realitzar diferents preguntes en el darrer tram del ple. En primer lloc sobre la riera de Rafamans i el desbrossament que s'ha fet en les darreres setmanes. Vam preguntar sobre el criteri que s'utilitzava, el perquè de deixar les canyes sense recollir, la brutícia de la riera i la canonada que ha aparegut sota la Plaça del Mil.lenari i que aboca directament a la riera. El regidor Andres Palacios va contestar que era una cosa que es feia periòdicament i que les canyes les recollia l'empresa, però les que deixava a l'altre banda de la riera eren potestat de Cervelló i que el govern no hi podia fer res, més enllà de parlar amb el municipi. També va dir desconèixer l'existència d'aquest abocament i que si es confirma s'hi posaran immediatament.

També vam preguntar sobre l'aigua. En primer lloc sobre una fuita que va ser denunciada per un veí del Camí Ral i on hi va estar rajant aigua durant més d'un mes sense que l'empresa hi poses solució. Vam preguntar si tenien dades sobre les fuites a Corbera. I relatiu a això, ens agradaria saber quins elements químics s'utilitzen per potabilitzar l'aigua i en quines quantitats. El mateix regidor ens va respondre que la canonada del Camí Ral, tenia 50 anys i que s'havia de canviar i ho estaven parlant. Sobre els productes per tractar l'aigua, ens va contestar que cada any es fan més de 100 anàlisis i que ja ens passaria els resultats.

 

Mocions sense avançar

També volíem fer un seguiment de les mocions que es van aprovar en els darrers plens i que no hem tingut gaire o cap informació. Sobre la moció de les cartelleres, la regidora Rosa Boladeras ens va explicar que ho estaven parlant i estudiant i que abans del proper ple, se'ns convocaria a una reunió per veure com es podria desenvolupar. Sobre la moció per multar els pisos buits en mans dels bancs, se'ns va respondre que actualment hi ha 50 avisos a habitatges en mans dels bancs, que si segueixen buits, a partir del mes de maig es començarà a multar. També es va informar que la Generalitat havia enviat un inventari de pisos buits en mans dels bancs, bastant superior al que tenia l'Ajuntament. Sobre la moció de suport a les persones refugiades, vam preguntar al regidor Arturo Martínez sobre quines passes s'havien fet pel seu desenvolupament i particularment per facilitar l'empadronament a les persones migrants, incorporar el dret d'asil al Pla d'Acollida Municipal (PAM) i l'ajuda a les entitats que hi treballen a Corbera. Ens va respondre que hi ha moltes dificultats per part de l'estat espanyol per acceptar les refugiades i que segurament a Corbera només hi arribarien, com a molt, 2 o 3 persones. Sobre l'empadronament va respondre que ja es facilitava actualment i que no s'havia canviat el PAM. Finalment vam preguntar sobre a què es destinaria una ajuda de gairebé 200.000 euros de l'AMB a polítiques socials i se'ns va respondre que encara no ho sabien i sobre el nou projecte per refer la base del poliesportiu. De moment, s'han de fer els estudis tècnics i aixecar la terra per veure en quina situació està el poliesportiu i trobar la millor solució.

A preguntes d'altres grups de l'oposició, volíem destacar la valoració molt positiva de la campanya de Nadal i el Market Vivent (que va assegurar que es repetirà) feta pel regidor Jordi Anducas, davant les crítiques del grup de CDC i també l'afirmació del regidor Andres Palacios que la neteja dels carrers era molt bona, davant la denúncia de brutícia presentada per aquest mateix grup. Finalment ICV va preguntar per l'estat de la situació del Cau de la Guineu i el regidor d'Ensenyament Alfredo Prados, va contestar que s'estava fent el projecte, que aquesta setmana hi havia la primera reunió amb els serveis territorials de la Generalitat i que esperen que al pressupost de 2016 es destini la partida per acabar el centre.

La factura de l'aigua torna a pujar un 2,15%, es van denunciar fuites en una canonada del Camí Ral i el desbrossament de la riera va posar al descobert un abocament a la riera de Rafamans.

 

El 9 de febrer es va realitzar el ple ordinari de gener de l'Ajuntament, que es va endarrerir dues setmanes respecte la data prevista. En aquest ple volem destacar les diverses mocions que van ser aprovades sobre temàtiques ben diferents i el control del govern (mitjançant preguntes) que es va fer des dels grups de l'oposició, especialment de la CUP.