L'Ajuntament de Cervelló vol tirar endavant l'ampliació d'una pedrera que afectarà la població de Corbera

L'ampliació de la pedrera el Telègraf suposarà la destrucció de 27,5 hectàrees més de muntanya, en una zona especialment delicada pel què fa al mediambient

i a la salut de les persones. És una zona protegida per la Xarxa Natura 2000 i a més s'hi han detectat exemplars de l'àliga cuabarrada, espècie en perill d'extinció.

Davant les protestes veïnals el govern ha decidit fer una consulta els dies 7 i 8 de maig per decidir el resultat final.

 

El passat mes de desembre l'Ajuntament de Cervelló (governat per una coalició entre el PSC  i  Cervelló sí que es pot), va anunciar la intenció d'ampliar la pedrera del Telègraf amb 27,5 hectàrees més (duplicant la seva dimensió actual) i arribant als límits d'urbanitzacions de Corbera com Can Rigol o Ca n'Armengol. Des del primer moment les protestes del moviment veïnal contra l'ampliació es van agrupar dins de la plataforma Cervelló sense pedreres (http://www.cervellosensepedreres.tk/). La pressió de la plataforma juntament amb alguns grups de l'oposició política del consistori i també les mocions de municipis limítrofs com Corbera i Vallirana contra l'ampliació, han forçat a l'equip de govern a fer una consulta al poble de Cervelló per tal que decideixi si s'ha de fer o no.

Malgrat tot, aquesta consulta ha aixecat algunes suspicàcies entre els sectors opositors, ja que entenen que per motius mediambientals (la zona està protegida per la Xarxa Natura 2000, PEIN o ZEPA) aquesta no s'hauria de fer i directament no s'hauria de concedir el permís d'ampliació. La consulta es realitzará els dies 7 i 8 de maig i només s'ha habilitat l'Ajuntament per votar, amb dues úniques urnes, cosa que ha tingut resposta negativa per part de l'oposició per dificultar l'accés a la participació (sobretot de les urbanitzacions). Per tal que aquesta sigui considerada vàlida, hauran de votar més del 15% del cens, és a dir unes 1.100 persones i el resultat de la consulta no és vinculant, malgrat l'equip de govern ha dit que el respectarà. 

 

Espai amb fauna endèmica i protegida

Ecològicament parlant, aquesta ampliació seria un greu atac contra la natura, ja que la proposta d'ampliació inclou zones que estan dins de la Xarxa Natura 2000, figura de màxim nivell de protecció a nivell europeu. Així com també és considerada una zona d'especial protecció per les aus (ZEPA), degut principalment a la presència de l'àliga cuabarrada, una espècie en perill d'extinció i que l'ampliació de la pedrera afectaria definitivament la seva zona de cria. A nivell de fauna, les coves i avencs propers a la zona d'extracció alberguen dues espècies endèmiques d'artròpodes cavernícoles i també la presència de rat-penats que podrien desaparèixer en cas de produir-se l'ampliació. A més, ampliar la pedrera produiria altres problemes ecològics com l'augment de camions al municipi de Cervelló o la contaminació atmosfèrica i els conseqüents problemes respiratoris, per el volum de pols que desprèn i on el veïnat de Corbera seria afectat directament. També s'ha de tenir en compte que embrutaria una zona de lleure tant utilitzada com tots els voltants del monestir de Sant Ponç i afectaria greument l'Avenc de'n Roca que a part de la seva funció de manteniment de la biodiversitat és especialment preuat per la pràctica de l'espeleologia.  Finalment, des de la plataforma, denuncien que l'empresa extractora, Pedreres de l'Ordal no ha pagat cap taxa a l'Ajuntament de Cervelló des de l'any 2011.

 

 

Crida a la mobilització

Des de la CUP Corbera, que ja ens hem sumat a la plataforma Cervelló sense Pedreres, ens mostrem totalment contràries a l'ampliació de la pedrera del Telègraf i al seguiment de l'activitat extractiva a les muntanyes de l'Ordal, pel seu alt cost ecològic i social per les seves habitants. Així emplacem a tota la ciutadania de Cervelló (especialment a la que viu en les urbanitzacions més properes a Corbera) que vagin a votar els dies 6 i 7 de maig per aturar aquesta barbaritat de projecte. A més, animem a tota la ciutadania en general a donar suport a les mobilitzacions de la plataforma Cervelló sense Pedreres per tal d'aturar aquest projecte i a treballar per deixar un futur sense pedreres al nostre entorn.

“L'ampliació afectaria els entorns de Sant Ponç i les urbanitzacions de Can Rigol i Ca n'Armengol”

 

“L'Avenc de'n Roca, molt preuat per l'espeleologia i per la fauna endèmica, es veuria greument afectat per l'ampliació”.

 

“La plataforma Cervelló sense Pedreres denuncia que l'empresa explotadora no paga taxes a l'Ajuntament de Cervelló des de 2011”.