Comunicat de suport al CSO Ca la Bandida

El passat divendres 25 de setembre, un col·lectiu de veïnes van fer pública l’okupació de la Casa Homs. Segons la seva carta de presentació, aquesta okupació «neix producte del desig de recuperar espais per a omplir-los de vida i d’autoorganització popular» i asseguren que pretén ser un «centre social autogestionat, assembleari, anticapitalista, feminista i antiracista». 

 

Des de l’assemblea local de la CUP de Corbera, volem mostrar el nostre suport a l’okupació i obertura del Centre Social Okupat Ca la Bandida. En primer lloc, perquè defensem fermament la creació d’espais de poder popular, d’organització veïnal i d’enfortiment de xarxes comunitàries. Més encara en un municipi com el nostre, on la dispersió urbanística i el concepte de ciutat-dormitori, dificulten més aquestes aliances comunes. Així doncs, també celebrem que es doni continuïtat a la presència de casals o ateneus, que durant diferents anys han marcat la vida política a Corbera. En segon lloc, ens alegrem que aquest CSO es pugui obrir a la Casa Homs, un dels símbols de la decadència del Patrimoni Històric de Corbera, en mans de l’església. La finalitat de donar vida a espais buits i abandonats, en aquest espai es complementa perfectament amb la defensa del Patrimoni Històric municipal i que aquest sigui aprofitat pel veïnat del municipi. 

 

Recordem que la Casa Homs és un edifici noucentista, construïda el 1923 i està catalogada com a Bé Cultural d’Interès Local i inclosa a l’inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. L’any 1957, la família propietària va decidir cedir aquest element arquitectònic al Bisbat i durant 35 anys va funcionar com a seu del Centre d’Esplai Corbera. Va ser durant el 2004 quan l’Esplai va decidir marxar per manca de mesures de seguretat en una activitat relacionada directament amb un gran nombre d’infants. Des d’aleshores, la Casa s’ha mantingut buida i cada cop en un procés de degradació més evident. Tot i els intents per part de l’Ajuntament i de la Fundació en defensa del Patrimoni Històric de Corbera, per arribar a acords i poder rehabilitar o comprar l’edifici, el bisbat de Sant Feliu sempre ha posat pals a les rodes d’aquestes operacions, sense tenir cap interès real en la seva rehabilitació ni en l’ús col·lectiu del seu espai.  Val a dir que el 2014 un treball de final de grau de la Universitat Politècnica de Catalunya, va fer un estudi de l'estat de conservació de les estructures de la Casa Homs, concloent que si bé l'edifici no era ruïnós, sí calia fer intervencions per mantenir-ne els elements arquitectònics estructurals.

 

Segons denuncia el CSO, el mateix divendres 25 de setembre hi va haver un intent de desallotjament il·legal de l’edifici, tot i que es va poder aturar i finalment no es va dur a terme. En aquest intent de desallotjament, va aparèixer un nou propietari, que segons sembla ha fet un contracte privat amb el Bisbat de Sant Feliu que encara no s’ha elevat a públic. Això pot suposar noves irregularitats, com per exemple, que no s’ingressa l’impost de plusvàlua o que segueix estant exempt de pagar l’IBI (segons la legislació estatal, no es pot cobrar aquest impost municipal als béns propietat de l’esglèsia). A més, segons es denuncia en el mateix comunicat del CSO, el nou propietari, president del Club Futbol Gavà i membre de diverses empreses immobiliàries va dur a terme una actuació similar a la població de Gavà, on va comprar un immoble per un preu molt més reduït que el què el Bisbat oferia a l’Ajuntament, per després treure’n rèdit privat.

 

Així doncs, des de la CUP animem a la població corberenca a donar suport i ser partíceps del projecte de Casal Popular de Ca la Bandida, per evitar que un immoble que és Patrimoni Municipal i un espai emblemàtic del nostre municipi es pugui degradar i  acabar en mans privades  per a fer-ne un ús privat.