CRÒNICA D'UNA JORNADA DE VAGA

7:50 – Institut Corbera

Hi ha pocs alumnes, els autobusos arriben buits. No es forma l'habitual embús de cotxes, i és especialment significativa la falta de motocicletes que normalment omplen totes les places d'aparcament disponibles. Observem que la majoria d'alumnes presents són de primer o segon d'ESO. Uns alumnes de batxillerat ens comenten que han hagut de venir perquè tenen un examen.

 

Quan s'obren les portes (8:00) comptem uns 150 o 200 alumnes, que correspon aproximadament a un 30 % del total.

Hem pogut parlar amb la directora, Teresa Arias, que estima que tan sols dos o tres professors, i cap treballador d'administració i serveis (PAS), faran vaga avui.

 

8:10 – Institut Can Margarit

Després de constatar la baixa mobilització a l'INS Corbera, ens traslladem a l'institut corberenc més nou, a Can Margarit. Aparquem a l'esplanada de terra que alhora és aparcament de vehicles i accés a peu d'alumnes i professors i constatem la falta de seguretat que representa i que motiva que l'AMPA hagi fet una recollida de firmes per aconseguir un accés digne.

Parlem amb el director, Fèlix Diz, que estima que prop d'un 85% dels alumnes fan vaga i ens expressa la seva sorpresa per la falta de seguiment per part dels professors de l'institut, que se situa prop del 15%. Gran part de la plantilla és interina, i per tant pateix unes condicions especialment delicades degut a la disminució d'hores de feina i el nombre de substitucions. Això per una banda els dóna encara més motius per protestar, però per l'altra també els posa en una situació de dependència del sou que fa que s'ho pensin dues vegades abans de secundar una vaga. A més a més, creu que una mobilització més reivindicativa i agosarada arrossegaria a més gent.

 

8:35 – TV3

Al polsós aparcament ens trobem un equip de TV3 que ve a cobrir el seguiment de la Vaga a l'INS Can Margarit i l'Escola el Corb. No hem desaprofitat l'ocasió per a interessar-nos per la seva situació dins d'un servei públic en procés de desmantellament i com a treballadors. L'Eduard i la Begoña ens expliquen que han patit una disminució de recursos i que en cas de baixa d'un treballador no hi ha substitucions, sinó que la pròpia plantilla s'ha de multiplicar per fer la seva feina.

Aquesta tarda hi haurà una roda de premsa anunciant la festa reivindicativa (amb diverses actuacions musicals) que es farà aquest diumenge al Moll de la Fusta. Ens comenten que serà indicatiu veure quins mitjans cobriran aquesta roda de premsa.

 

8:50 – Escola Jaume Balmes

Molt poques famílies esperaven que s'obrís la porta d'accés a l'escola. Un cop a dins, la Carme Matas, directora, ens comunica que a l'escola més veterana de Corbera el seguiment per part dels mestres ha sigut tant elevat que tot just s'han cobert els serveis mínims (un membre de l'equip directiu, un mestre d'educació infantil, dos de primària i un especialista). Hi ha poc més de 40 infants, que representen el 10% dels 420 alumnes del centre. Per tant, tan sols una aula d'infantil i una de primària evitaran avui el silenci que governarà la majoria de passadissos.

 

9:30 – Escola Cau de la Guineu

A l'escola Cau de la Guineu el seguiment de la Vaga ha sigut nul. Ens rep la Maria Llop, la directora, a qui aprofitem per preguntar per la situació del projecte de construcció de la segona fase de l'escola. El projecte porta temps paralitzat, de manera que els alumnes més grans, que ja fan 3er, encara no han pogut gaudir d'aules pròpies de primària. Amb inventiva i un mòdul supleixen aquestes deficiències, i durant aquest curs gaudeixen d'un pati pavimentat pagat per l'Ajuntament. La Maria destaca el paper d'una AMPA que es mou molt. Justament alguns membre de l'AMPA hi són renovant un cartell que havia quedat malmès pel temps. Ens informen que aquesta mateixa tarda tenen una reunió amb el Director de Serveis Territorials que han aconseguit gràcies a la col·lecta de més de 500 firmes. La Cadena SER està fent un seguiment del cas i això els ajuda a fer pressió. Estan molt enfadats i depenent del resultat de la reunió preveuen noves i més intenses mobilitzacions. Recolzen totalment els motius de la vaga... però pràcticament tots els alumnes han a anat a escola avui.

 

9:50 – El lleure educatiu

A l'entrada de l'Escola el Corb ens trobem amb diversos monitors de menjador que es reuneixen per a organitzar les properes mobilitzacions en el marc de la negociació del conveni que caducarà el juliol si no hi ha acord. Es mobilitzen cada dijous a les 18:00 al Passeig dels Arbres davant de l'Escola Jaume Balmes.

 

10:00 – Escola el Corb

El Francesc, director de l'Escola el Corb, ens rep amablement al seu despatx on fa una mica de número per dir-nos que el seguiment és de la meitat del alumnes i d'11 dels 35 mestres. Ara bé, assegura que dels 34 que no han fet vaga n'hi ha pocs que no hi estiguin d'acord, i que l'activitat no serà pas l'habitual, sinó que hi haurà activitats més reivindicatives. Es lamenta sobretot que amb les retallades s'ha perdut l'USEE (Unitat de Suport d'Educació Especial) i han de fer la mateixa feina amb menys mestres.

 

10:30 – Escola Puig d'Agulles

La directora no hi és, i hem d'esperar a les 11 perquè la Cap d'Estudis, que és la única membre de l'Equip Directiu present, està fent classe. Ens explica que han fet vaga 8 dels 31 mestres (25%) i que han vingut 41 alumnes d'infantil i 133 de primària d'un total de 450 (un seguiment del 60%). També han fet vaga dos dels treballadors d'administració.

 

Percentatges de seguiment de la vaga d'ensenyament del 9 de maig per part dels professors i els alumnes.

 

Centre

Seguiment docents

Seguiment alumnat

Institut Corbera

5 %

70 %

Institut Can Margarit

15 %

85 %

Escola Jaume Balmes

(serveis mínims)

90 %

Escola Cau de la Guineu

0 %

0 %

Escola el Corb

30 %

50 %

Escola Puig d'Agulles

25 %

60 %

 

 

En general, hem rebut observacions en el sentit que la immensa majoria dels docents estan d'acord amb les reivindicacions de l'aturada d'avui, però no fan vaga per diversos motius. El primer és un motiu econòmic: la baixada dels salaris i de la quantitat de feina oferta a substituts i interins fa augmentar el pes de la vaga a la nòmina. En segon lloc, no hem d'oblidar l'altíssim percentatge d'atur del nostre país, que fa que en molts casos els professors i mestres que treballen aportin l'únic ingrés familiar. A més a més, alguns dels professors amb qui hem parlat se senten poc representats per les cúpules de les gran centrals sindicals, que veuen allunyades del dia a dia dels professors i de les bases organitzades, i que convoquen aturades quan els convé. Els resulta poc atractiu secundar una aturada d'un sol dia que no té perspectiva de fer canviar les polítiques ni de la Generalitat ni del Govern espanyol, i es proposen iniciatives més agosarades, com ara no obrir les escoles al setembre fins que s'acordin canvis, o més imaginatives, com ara una vaga administrativa: deixar d'enviar informes al departament, cosa que és motiu de sanció però que implicaria una reacció immediata per part del Departament d'Ensenyament.