El PdeCat entra al govern de la vergonya amb el PSC

El dimecres 24 de gener ens despertàvem amb la desagradable notícia de l’anunci del PdeCat de Corbera d’entrar a formar govern amb el PSC a l’Ajuntament. Així doncs, el nou equip de govern a Corbera estarà format pel PSC, el PDeCAT, GIU i MpC. Segons la nota que va fer pública el regidor del PDeCAT Pol Ejarque, l’entrada al govern serveix per posar fi a l’actual situació de “bloqueig” a l’Ajuntament. Ejarque s’encarregarà de les àrees de desenvolupament econòmic i comunicació i l’altre regidor del PDeCAT, l’Èric Blanco portarà Medi Ambient, Mobilitat i la nova Àrea de Transparència i Participació Ciutadana. Precisament aquesta nova àrea és un dels acords per entrar a l’equip de govern, juntament amb d’altres acords com penjar l’estelada en un lloc prominent del municipi, batejar la plaça de la Biblioteca com a Plaça de l’1 d’octubre i el compromís que l’equip de govern de l’Ajuntament s’oposa a la suspensió de l’autonomia de Catalunya, mitjançant l’aplicació de l’article 155 i demana la llibertat dels presos polítics.

 

Des de la CUP volem manifestar la nostra profunda indignació i rebuig davant aquest pacte, on el PdeCat ha deixat clar que ha claudicat davant dels responsables a Corbera de l’aplicació de l’article 155, en un moment on l’estat amb l’ajuda inestimable del PSC està aplicant tot el seu tsunami repressiu contra tot allò relacionat amb l’1 d’octubre i amb l’independentisme. El PdeCat formarà govern tranquil·lament amb el partit coresponsable que dues persones que anaven a la llista de JxCat estiguin a la presó, del partit coresponsable de l’estratègia repressiva que dificulta que el president del seu partit, pugui ser investit president de la Generalitat, dels responsables directes de voler prohibir els llaços grocs com a mostra de solidaritat. En definitiva, formarà govern amb el partit coresponsable de la situació d’excepció actual que es viu a Catalunya. I no només això, cal recordar i denunciar fermament que aquest govern no té majoria i que necessiten d’un pacte implícit amb el PP per poder tirar endavant les polítiques municipals. Sí, amb el partit que va ordenar atonyinar-nos l’1 d’octubre mentre exercíem el nostre dret a vot. Delirant tot plegat.

 

També volem denunciar l’actitud i les formes de com s’ha elaborat aquest pacte, que malauradament ens demostren que per molts canvis de careta que facin, el PdeCat de Corbera segueix la línia fosca d’aquella Convergència i Unió de la qual diuen que es volen desempallegar. Des d’un primer moment, el maig de 2015, la principal crítica que ha fet el PdeCat des de l’oposició a Corbera ha estat denunciar el pacte ERC-PSC, segons ells perquè ERC no va voler en cap moment fer un govern “de majoria sobiranista”. Ple rere ple, la principal crítica des de l’oposició ha estat aquesta. Denunciem la hipocresia del PdeCat quan va animar a ERC a trencar el pacte amb el PSC davant la situació repressiva que s’estava vivint al país. I ens indigna que mentre s’asseien amb nosaltres per fer una moció de censura al govern del PSC i intentar formar un govern fidel a la república a Corbera, ja estaven planejant l’estratègia i parlant amb el PSC, per dur a terme aquest pacte de govern, en una actitud totalment vergonyant. De tot això, només ens n’alegrem d’una cosa, de no ser com ells. De no portar el cinisme, la hipocresia i la poca-vergonya com a bandera. El temps posa a cadascú al seu lloc, ho sabem. Però també sabem com i amb qui volem bastir la República i precisament no és amb polítics professionalitzats com els del PdeCat Corbera. A partir d’aquest pacte, els regidors del PdeCAT, Èric Blanco i Pol Ejarque han demostrat que ni són fidels ni lluiten per la República i és per això que ells mateixos han decidit separar-se dels pocs camins que compartíem per fer plausible la República Catalana. Des de la CUP no només no volem compartir res amb aquesta gent, sinó que a més volem que sàpiguen que ens trobaran frontalment en contra, en aquesta manera de fer i en aquesta manera d’entendre la política.     

 

Un govern fidel a la República

 

Des de la CUP també volem explicar la cronologia de les negociacions que s’han dut a terme des que el passat 2 de novembre la jutgessa de l’Audiència Nacional espanyola, Carmen Lamela, dictava presó sense fiança pel vice-president Oriol Junqueras i 7 conselleres del govern republicà i quan aquell mateix dia, en la concentració de rebuig pels empresonaments que es va fer a la Plaça del Mil·lenari, les regidores d’ERC de Corbera van anunciar que trencarien el pacte de govern que tenien amb el PSC a l’Ajuntament. Uns dies més tard, es va formalitzar aquest trencament i el grup municipal d’ERC abandonava l’equip de govern i passava a l’oposició. Una setmana abans, en el ple extraordinari del 24 d’octubre i davant la imminent proclamació de la República Catalana, des de la CUP vam expressar que treballaríem per tal que a l’Ajuntament de Corbera hi hagués un govern fidel a la República i vam anunciar que iniciaríem una roda de contactes amb la resta de partits partidaris de la nova legalitat republicana, per tal de fer-ho possible. En els dies posteriors es van dur a terme diverses reunions amb ERC, PdeCat, ICV, GIU i MxC i també amb diferents entitats i partits com Podem, ANC i el CDR. La posició de la CUP ha estat clara des d’un primer moment i així ho vam expressar en un comunicat que es va difondre a l’Avançada del mes de desembre. La premissa era que necessitàvem un nou govern fidel a la república i que per això ens comprometíem a donar suport a una moció de censura, sense condicions, ja fos per entrar a l’equip de govern o bé per quedar-nos a l’oposició amb un pacte d’estabilitat. A més, també vam oferir a ERC que aquest nou govern municipal, respectés les línies estratègiques de les polítiques dutes a terme per ERC al consistori fins ara, malgrat des d’un bon inici des de la CUP hem fet una oposició crítica i moltes vegades contundent de les polítiques municipals de l’antic equip de govern. La resposta d’ERC va ser que ho estudiarien i debatrien i que en les següents setmanes ens dirien alguna cosa. Malgrat diverses trobades posteriors formals i informals amb ERC i amb diferents agents i partits polítics del consistori, la resposta d’Esquerra sempre ha estat la d’emplaçar-nos a noves trobades i a no respondre clarament a la possible moció de censura. Passats dos mesos i mig des de l’anunci de la sortida d’ERC del govern municipal, ara mateix ens trobem amb el pacte de la vergonya que hi ha hagut entre el PdeCAT i el PSC, així que des de l’Assemblea Local de la CUP hem decidit que de moment es trenquen aquestes converses, davant la impossibilitat de dur a terme un govern fidel a la República i reprenem la nostra activitat total des de grup a l’oposició. Tornarem a fer la nostra crítica constructiva que hem vingut fent des de l’inici de la legislatura, treballant per la població de Corbera i sobretot atentes al nou equip de govern i a les seves polítiques continuistes. I evidentment defensant la República des de l’oposició. Seguim!