Escola Bressol: Avancem per municipalitzar, municipalitzem per seguir millorant

Un dels grans projectes del mandat que vam iniciar el maig de 2018, i que forma part del pacte de govern, és la municipalització de l'Escola Bressol Municipal El Petit Corb. Després de sis anys, el contracte acabava l'agost de 2018. No hi havia prou temps per fer efectiva la municipalització pel següent curs, ja que per començar necessitàvem un estudi de viabilitat, però havíem d'evitar un nou contracte llarg que dificultés un posterior canvi de gestió.

Un cop vam ser al càrrec de la regidoria d'Ensenyament, vam veure que no hi havia cap licitació preparada, i que el termini apretava. Amb la premissa clara de fer un contracte curt, d'un sol any, vam començar la feina. En aquell moment, ens va sorprendre la reivindicació salarial de les treballadores. Després de 12 anys amb salaris precaris i congelats, van dir prou. Des de la regidoria, vam emprendre el camí del diàleg amb treballadores i representants sindicals i vam acordar un augment que les acostés a la mitjana d'escoles bressol. La major part de les treballadores, les educadores, van aconseguir un augment d'una tercera part del salari.

Una altra de les millores del nou contracte és l'augment de les activitats dirigides cap a les famílies. Al llarg del curs s'han realitzat xerrades i tallers realitzades per les pròpies treballadores o per experts externs.

Ara mateix, es projecta la incorporació a El Petit Corb de dos projectes nous relacionats amb l'educació dels 0 als 3 anys: un grup de criança autogestionat i un Espai Familiar públic. Amb aquests projectes, afegits a la incorporació a la Xarxa d'Escoles Bressols Municipals de la Diputació de Barcelona, i la distinció d'Escola Verda, avacem cap a la consolidació d'El Petit Corb com a centre de referència de recursos pel 0-3.

Per la CUP, aquestes millores laborals i de servei són passes necessàries per arribar als estàndards que hauria de tenir una escola de gestió 100% pública. Ara bé, per tal de culminar aquest procés caldrà muncipalitzar el servei. És per això que, un cop signat el nou contracte, el setembre de 2018 es va sol·licitar al servei d'internalitzacions de la Diputació un estudi de la viabilitat de la gestió pública de l'Escola Bressol. Aquest treball depèn d'un estudi de costos que també vam encarregar a la Diputació al gener de 2019.

 

Les preguntes del PSC

Durant aquest procés, un dels papers més galdosos ha sigut el del PSC, qui des del govern no va fer mai cap passa cap a la municipalització i des de l'oposició es limita a ridiculitzar i generar confusió. En aquesta línia, el 17 d’octubre el PSC entrava per registre una bateria de preguntes. Podeu trobar íntegrament les respostes que en va donar al ple del 13 de novembre el regidor Albert Cañellas a la nostra web:

http://corbera.cup.cat/noticia/14-respostes-i-1-pregunta-al-psc-sobre-lescola-bressol-municipal

D’aquestes preguntes, algunes buscaven informació, mentre que d’altres eren en realitat preguntes retòriques que pretenen explicar el posicionament del PSC. A continuació en reproduïm algun exemple:

10.- Per què s’ha fet una adjudicació absolutament precària d’un any, quan se sap que per a un termini tan curt una concessionària no pot fer cap planificació, ni econòmica ni educativa?

Aquesta pregunta és d'aquelles que diuen més del que pregunten. Jo no comparteixo aquesta valoració d'"ajudicació absolutament precària". Tampoc ho deuen compartir les quatre empreses que s'hi van presentar. Sobre la planificació educativa, poso en valor la continuïtat de gairebé totes les treballadores com a garant de la solidesa del projecte educatiu. Aquesta continuïtat es promou, entre d'altres, amb salaris dignes.

 

11.- Per què la CUP no fa més que dir que els socialistes no vàrem apujar els sous durant 8 anys, quan de fet es van incrementar segons l’IPC un parell de vegades?

De nou, aquesta frase té més d'afirmació que de pregunta. No estic d'acord en dir que la CUP "no fa més que dir" això. Fem més coses. Tampoc estic d'acord en considerar dues pujades amb IPC un augment salarial, en tot cas seria que en dues ocasions es va mantenir el poder adquisitiu igual de baix, i en la resta d'ocasions es va disminuir al no augmentar ni amb l'IPC.

Per cert, no vam ser nosaltres qui ho vam denunciar, van ser les treballadores d'El Petit Corb. Recordo la campanya al Change.org i com els dos darrers regidors d'Ensenyament, del PSC, ho van compartir al Facebook.

 

14.- Assumirà l’Ajuntament els més de 50.000 euros anuals que suposa l’increment de sous del personal, a partir del 2018, o pensa la CUP carregar-ho al preu que paguen les famílies?

Sí, ho assumirà l'Ajuntament. També comptem amb la subvenció de la Diputació. Per altra banda, hem reclamat els 647.000 € que ens deu la Generalitat i l'actual conseller d'Ensenyament ha declarat que es tornarien aquests deutes i que es tornaria a subvencionar les escoles bressol. No, no pensem en carregar-ho a les famílies, de fet aquest curs s'han mantingut els preus excepte la quota d'escolaritat, que ha baixat lleugerament. Per part de la CUP, creiem que el camí hauria de ser cap a la gratuïtat del servei, començant per la quota d'escolaritat, que és la quota bàsica. Si recuperéssim el finançament d'altres anys, el següent pas, per nosaltres, seria rebaixar el cost per part de les famílies, ja sigui reduint la quota d'escolaritat, amb un sistema de beques o, encara millor, amb una tarificació progressiva.

 

Aquí s'acaben les 14 preguntes del PSC, però a mi em queda una pregunta pendent, que és retòrica: Tant malament us sembla que s'hagi pujat el salari a les treballadores?

“S’ha iniciat l’estudi de costos i de viabilitat sobre l’escola bressol per iniciar el procés de municipalització”

“Després de 12 anys amb salaris precaris i congelats, les treballadores van dir prou”.