LA SITUACIÓ DEL CAU DE LA GUINEU IL·LUSTRA L'AMENAÇA CONTRA L'ESCOLA PÚBLICA

La petita història de l'escola del Cau de la Guineu està lligada a la lluita de les mares i els pares per fer-la digne i utilitzable per la seva mainada. Una escola que va començar i s'ha desenvolupat mitjançant un projecte pedagògic, engrescador i lliure, però que ha xocat frontalment amb l'administració, que 5 anys després de decidir la seva construcció, està dubtant de la seva viabilitat. Les queixes són clares, les infraestructures bàsiques com la biblioteca, el gimnàs, la cuina o el menjador, no estan ni acabades ni projectades per tal que comencin algun dia. Tot això sense tenir en compte les deficiències en certs aspectes de l'escola, degudes a la pressa de la construcció.

 

Actualment, l'escola té un únic edifici d'Educació Infantil, amb 9 aules i on hi ha infants des de P3 fins a 3r de Primària i els de 4t estan en un mòdul (barracons), on segons la llei, només poden ser utilitzats com a serveis accessoris. A més hi ha un altre barracó, amb tres sales que serveixen de menjador improvisat i les aules de desdoblament i informàtica. Això ha fet, que les famílies (mitjançant l’AMPA) estiguin lluitant per aconseguir un futur digne i unes instal.lacions pròpies de qualsevol escola.

 

Situació amb l'Ajuntament

Malgrat que la situació de l'escola depengui de la Generalitat, l'AMPA sempre ha vist l'Ajuntament com l'intermediari del conflicte, però darrerament ha crescut la preocupació i el descontentament amb l'equip de govern, pel secretisme i la poca convicció, que segons l'AMPA estan duent a terme. En aquest sentit, estan molestos per la decisió de no convidar-los a la darrera reunió amb Ensenyament encara que ells han demanat persistentment de ser-hi. En el darrer ple l'AMPA va intentar aconseguir el compromís directe de l'alcaldessa per tal que poguessin participar en properes reunions, però l'alcaldessa va dir que l'AMPA no havia de ser a les reunions amb Ensenyament i que seria més fructífer les reunions entre Ajuntament i Generalitat a soles.

 

De totes maneres l'AMPA es mostra satisfeta per l'acord verbal al qual van arribar el Departament d'Ensenyament i l'alcaldessa, amb el compromís que l'escola no es tancarà i que a finals d'aquest any hi haurà un Pla d'Obres per la 2a fase, que s'inclourà en els pressupostos de 2015.

 

Un altre aspecte que denuncia l'AMPA és el fet que, amb la situació actual, la Generalitat ha de costejar el manteniment de l'escola i en canvi quan l'escola estigui acabada del tot, serà l'Ajuntament qui haurà d'assumir el cost del manteniment. Dins d'aquesta política fosca de negociacions, l'AMPA es pregunta si l'Ajuntament no li interessa mantenir aquesta situació per tal de no haver de pagar el manteniment.

 

L'escola pública en perill

La problemàtica general que veiem des de la CUP són les declaracions del responsable d'Ensenyament, que assegurava que Corbera té massa escoles pel seu pes demogràfic i en aquesta línea, també crida l'atenció l'eliminació d'una línia de P3 a l'Escola del Corb. És un fet que la natalitat a Corbera ha caigut en els darrers anys, passant dels 210 naixements del 2010 fins als 150 de 2013. Tot i així el nombre d'escoles i places per alumne és molt similar a altres poblacions similars a Corbera, com Vallirana i més tenint en compte la dispersió territorial del poble, que tampoc ajuda a centralitzar l'oferta. A més l'escola del Cau de la Guineu fa només cinc anys que es va començar a construir, així que, o bé va ser un error greu de planificació i gestió, o bé és un canvi de model per fer a Corbera el què estan fent arreu de Catalunya, com és desballastar l'ensenyament públic. Mentre el govern de la Generalitat retalla en ensenyament, assegurant que no hi ha diners per invertir, manté o augmenta els concerts i les subvencions amb les escoles concertades i privades. Així, cada cop l'escola pública es veu amb una situació més complicada i marginal, mentre l'escola concertada guanya adeptes, gràcies als recursos i eines dels que disposa. 

 

Des de la CUP valorem la situació com a molt greu, no únicament per les condicions que han de suportar els infants d'aquesta escola, sinó per la situació de retallades en l'ensenyament, on Corbera no és aliena i ens caldrà estar pendents i mobilitzar-nos per tal que no es dugui a terme la reducció de l'ensenyament públic.

  

Història d'una escola

L'Escola del Cau de la Guineu, situada als terrenys de Corbera 2000, comença les seves obres el maig de 2008, encara que aquell curs, ja funcionava com a nova escola en un altre centre del municipi. Al febrer de 2009 la primera fase de l'escola s'acaba i es va fer el trasllat de les dues línies d'Educació Infantil. Tot i que la inscripció de nens continuava, les obres es van aturar i la segona fase de l'escola apareix en una partida d'Ensenyament de 4,5 milions d'euros per a fer-hi les obres, on s'haurien d'encabir totes les infraestructures necessàries d'Educació Primària. Una assignació que es perd pel camí...Finalment el 16 de maig de 2013, la Comissió d'Ensenyament del Parlament va acordar per unanimitat que l'escola ha d'estar acabada pel curs 2014-2015, encara que en els pressupostos d'enguany no hi ha cap partida destinada al Cau de la Guineu. Amb tot això hem de tenir en compte que l'escola està integrada dins del Grup d'Escoles amb metodologia innovadora on la canalla aprèn a través de la vivència i l'experimentació, on s'assoleix un gran poder d'abstracció i deducció i on els pares i mares són part activa i implicada del dia a dia de l'escola.