No tot s'hi val: amb el masclisme no s'hi juga

No tot s'hi val per promocionar el comerç de Corbera. Durant aquesta legislatura hem vist moltes idees estrambòtiques per tal de promoure que la gent del municipi comprem i fem vida a Corbera Baixa. Des de la CUP, recolzem que a Corbera Baixa hi hagi moviment i que comprem al petit comerç local enlloc dels centres comercials. Però no tot s'hi val.

Una crítica feminista al «Corbera in love»

 

No tot s'hi val per promocionar el comerç de Corbera. Durant aquesta legislatura hem vist moltes idees estrambòtiques per tal de promoure que la gent del municipi comprem i fem vida a Corbera Baixa. Des de la CUP, recolzem que a Corbera Baixa hi hagi moviment i que comprem al petit comerç local enlloc dels centres comercials. Però no tot s'hi val.

 

Amb el masclisme no s'hi juga

 

La celebració del 14 de febrer, Sant Valentí, que hem patit aquest cap de setmana amagada sota el nom de «Corbera in love» (així, en anglès) és una nefasta apologia de l'amor romàntic, un dels molts mites masclistes que apuntalen el sistema patriarcal.

 

El patriarcat té aspectes socialment poc acceptats, però molt generalitzats, com ara la discriminació laboral de les dones, la desigual distribució de les tasques de cures o la violència masclista. El feminicidi (l'assassinat massiu de dones) és la seva cara més dura. Però aquesta punta de l'iceberg no suraria sense una base formada pels micromasclismes: aquells comportaments acceptats socialment que contribueixen a la dominació de les dones. Proveu de demanar una cervesa i un te: la cervesa serà servida a l'home. Llegireu a les notícies que «dues dones viatjaven soles», tot i ser dues. La nena vol un cotxe? Doncs el cotxe rosa de la Barbie. Ànims valent, aixeca't, que no ha passat res! Tranquil·la princesa, el pare ja està aquí. L'home combat amb l'home per fer-se amb la dona; la dona ha d'estar ben bonica per ser triada. Els micromasclismes necessiten una educació basada en mites, com ara l'amor romàntic.

 

Per tant, promoure l'amor romàntic és una perillosa manera de jugar amb el masclisme. De debò val la pena fer-ho per promoure el comerç local? No hi ha altres maneres, altres valors que cal promoure? Segur que sí: proximitat, qualitat, ecologisme, drets laborals, comunitat...

 

No tot s'hi val

 

Des que ERC governa l'Àrea de Desenvolupament Econòmic, s'han inventat esdeveniments consumistes com ara el «Shopping Night», amb el nom en anglès perquè el català deu quedar massa ordinari. A Corbera Alta s'hi han organitzat «markets», un altre cop en anglès, elitistes i «glamourosos», per evitar la típica paradeta «cutre» que organitzaria un comerciant si no tingués l'assessorament de l'Ajuntament. Alguns d'aquests esdeveniments han estat organitzats per una mateixa empresa, Glam Events, relacionada amb una membre de la llista d'ERC. La contractació, a més de ser honesta, hauria de semblar honesta.

 

El regidor del ram, Jordi Anducas, ha arribat a dir en el ple que el «Market Vivent» és l’única activitat de promoció econòmica exitosa en la història de Corbera Alta. Sembla oblidar els mercats medievals que es van fer fa pocs anys... Bé, i de ben segur que els barons que van governar el nostre poble durant segles podrien rebatre aquesta afirmació tant contundent.

 

Més enllà de destacar i fer broma amb el classisme i l'artificialitat d'aquestes propostes, moltes corberenques s’hi mostren conformes, ja que veníem de molts anys de sequera. Feia falta moviment. Ja era hora que algú fes alguna cosa.

 

Ara bé, no tot s'hi val. La promoció del consumisme, i relacionar-hi l'oci, és contraproduent. Però molt pitjor és barrejar-hi el masclisme.

 

Coherència, si-us-plau

 

Entenem que la celebració d'aquesta fira promoguda pel regidor de Promoció Econòmica, cau en contradicció amb les impecables i tossudes polítiques de l'Àrea d'Igualtat del mateix Ajuntament. Aquesta incoherència demostra la necessitat que el Pla d'Igualtat sigui efectivament transversal, i no cosa d'una sola Àrea amb un pressupost molt baix. Demanem que l'Ajuntament sigui coherent i tingui en compte la perspectiva de gènere en tot allò que fa.