Ordenances 2021: Habitatge, energies renovables i pèrdua de progressivitat

El passat 27 d’octubre es va celebrar el tradicional ple per aprovar les noves ordenances fiscals de l’Ajuntament de cara a l’any 2021. Com a fets destacats, volem remarcar les introduccions a les propostes de la CUP pel què fa a diferents aspectes essencials com són l’habitatge i les energies renovables. També volem destacar que malauradament vam perdre una eina que ens permetia seguir incidint en la fiscalitat progressiva i és per això que vam votar en contra de la modificació de l’ordenança fiscal sobre l’IBI.

Pèrdua de fiscalitat progressiva

 

L’Impost sobre Béns Immobles (IBI) és la principal font d’ingressos del nostre Ajuntament, primordialment per no disposar d’un polígon industrial que ens permeti altres fonts d’ingressos. Aquest impost, que malauradament està regulat a nivell estatal, no permet una autèntica fiscalitat progressiva ja que impedeix diferents tipus de trams pels habitatges residencials. Tot i així, sí que permet per certs usos no residencials, una diferenciació entre aquelles indústries i comerços que tinguin un valor patrimonial més elevat. Això és el què s’anomena l’IBI diferenciat. Des que vam entrar a l’Ajuntament el 2015, la CUP sempre ha reclamat un augment d’aquest IBI diferenciat, tal i com passa a molts ajuntaments i així es va poder plasmar el 2019, quan vam entrar per primer cop a l’equip de govern. Aquest IBI diferenciat va afectar a 9 propietaris de les finques que corresponien als grans comerços i a la gran indústria de Corbera, fent una clara diferenciació amb el petit comerç i amb un augment d’ingressos d’uns 40.000 euros per part de l’Ajuntament. Malauradament però, en la proposta de modificació, l’IBI diferenciat es va suprimir de cop i és per això que la CUP ens vam veure obligades a votar-hi en contra. Ho vam fer, perquè creiem que, encara més en temps de crisi econòmica com l’actual, són les grans empreses les que han de tributar més i especialment després d’un any on el petit comerç no essencial i la restauració han vist una davallada espectacular dels seus ingressos.

En la mateixa línia també destaca la baixada d’un 1% del tipus d’interès per tot l’IBI residencial (és a dir el general que afecta a tota la propietat d’habitatges). D’altra banda, destaquem positivament la inclusió de bonificacions per a la instal·lació de plaques solars als habitatges unifamiliars i plurifamiliars de fins al 50% durant 12 anys.

 

Seguim treballant per garantir el dret a l’habitatge

 

En la mateixa ordenança de l’IBI també destaquem una nova bonificació del 95% per aquells habitatges que siguin destinats al lloguer amb renda limitada. Aquesta bonificació, que només es podrà aplicar a un màxim de 4 habitatges per propietària, per tal d’evitar que els grans tenidors se’n puguin beneficiar, s’aplicarà quan l’habitatge es posi en mans de la borsa de lloguer que s’està elaborant des de la regidoria d’habitatge de l’Ajuntament. Aquesta nova bonificació va en la línia de la que es va introduir l’any passat, d’un recàrrec del 50% de l’IBI per als habitatges buits i en desús. Amb aquestes modificacions fiscals, des de la CUP volem ampliar l’oferta de lloguer assequible al nostre municipi, on en un moment com l’actual seguim veient que augmenten desmesuradament els preus de l’escàs habitatge de lloguer que hi ha a Corbera.

En un altre aspecte, també s’incorporen noves bonificacions per tal de potenciar la rehabilitació d’edificis i habitatges antics així com també de locals comercials. La introducció d’aquestes bonificacions respon a la intencionalitat de prioritzar la restauració d’aquests habitatges per davant de la nova construcció. Així doncs, augmenta a un 70% la bonificació de l’Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO) a la rehabilitació de façanes. En aquest impost s’inclouen dues noves bonificacions, del 50% per a la rehabilitació d’habitatges amb una antiguitat superior als 40 anys i un 75% als locals comercials amb una superfície inferior als 150m2 (exceptuant els que siguin propietat d’una entitat financera).

 

Noves mesures per frenar la petjada de carboni municipal

 

L’altra gran paquet de mesures que volem destacar, són les noves bonificacions implantades per promocionar i incentivar la instal·lació de sistemes d’energies renovables als habitatges del municipi. Seguint amb l’estela de les darreres modificacions i amb la intenció d’anar reduint la petjada de carboni al terme municipal, a partir del 2021 tots els habitatges que introdueixin sistemes actius d’aprofitament d’energies renovables (com la solar, eòlica, geotèrmica) gaudiran d’una bonificació del 75% de l’ICIO per fer aquestes instal·lacions. També gaudiran d’una bonificació del 50% en l’impost de les obres, aquelles actuacions destinades a la instal·lació de sistemes d’estalvi d’aigua, ja sigui d’aigües grises, d’aprofitament de l’aigua de pluja o bé d’implantació de reg eficient. Finalment també hi haurà un 50% de bonificació a tots aquells habitatges que facin obres de millora en la qualificació energètica dels edificis intentant així, promocionar l’estalvi i l’eficiència energètica dels habitatges.

Creiem que, encara més en temps de crisi, són les grans empreses les que han de tributar més

S’introdueix una nova bonificació pels propietaris que cedeixin el seu pis a la borsa d’habitatge municipal