Procés participatiu de l’Ajuntament: Entre la participació i els dubtes

El dimarts 11 de juliol l’Ajuntament penjava a la seva web un baner sota el títol «Corbera Participa. Pressupostos participatius». Aquell mateix dia al vespre, en el darrer ple del curs, el regidor de desenvolupament econòmic, Jordi Anducas explicava i presentava el projecte a la resta de regidores de l’Ajuntament. Per posar aquest projecte en context, cal explicar que es troba dins de les inversions del Pla d'Actuació Municipal (PAM), un projecte que des de la CUP hem criticat des del seu inici (http://corbera.cup.cat/noticia/que-faries-amb-6-milions-deuros-corbera-volem-decidir-el-futur-del-nostre-poble). En aquest cas es destinaran 300.000 euros (un 5% del total del PAM) a diferents projectes proposats per la ciutadania i que es desenvoluparan durant els anys 2018 i 2019. Els projectes els hauran de desenvolupar i presentar les persones que ho vulguin mitjançant la pagina web i hauran d’estar relacionats dins de 5 àmbits d'actuació, sinó es desestimaran. I tot això amb un termini que acaba el 30 de setembre. Des de la CUP volem manifestar les següents apreciacions respecte a aquest procés participatiu:

1. En primer lloc animem a tota la ciutadania de Corbera a participar en aquest procés. Creiem que malgrat tingui moltes deficiències, representa un pas endavant cap a l’assoliment dels conceptes de participació i decisió ciutadanes. Pensem que és una millora substancial respecte al simulacre de participació i votació que es van dur a terme l’any passat durant les barraques de Festa Major i que respon a un clam social davant de noves formes d'organització política i a una insistència de grups com la CUP, els quals des de fa temps reclamem un canvi radical en les formes de participació. És per això que entenem que les petites millores s’han de recolzar i pensem que, aquesta obre una petita escletxa cap a aquest objectiu.

2. Ara bé, també creiem que aquest procés neix coix i compta amb moltes deficiències que volem denunciar, ja que entenem que és amb la crítica com aconseguirem anar avançant, com ho hem fet fins ara. Trobem perillós que, no elaborar un bon procés porti a la gent a desencantar-se per futures ocasions. I sabem que no s’ha elaborat un bon procés ja que el regidor Jordi Anducas va reconèixer que no s’havien assessorat per cap tècnica o especialista en participació. Així doncs hi trobem unes quantes mancances.

3. Considerem que la publicitat del procés no és l’adequada i pot portar a alguna confusió entre la ciutadania. En un primer anunci el desenvolupament dels projectes participatius s’havia de dur a terme entre els mesos d’abril i setembre, amb una publicitat àmplia i sota el nom de «Corbera decideix». Però aquests tempos han anat canviant, com el PAM en general, en el què nosaltres considerem que és una mala planificació i una improvisada gestió. De cop i volta però, ens trobem que el procés s’anuncia per primera vegada l’11 de juliol i que només hi haurà temps fins al 30 de setembre per presentar els projectes (amb l’agost entremig). Així doncs, no s’ha donat temps a la publicitat, el què pot suposar que moltes persones no se n’assabentin o ho facin tard, quan els terminis estiguin a punt de finalitzar. En paraules de l’alcaldessa Rosa Boladeras, no tenien intenció de gastar-se els diners en el procés i sí en la inversió dels projectes.

4. Un altre punt destacat i que trobem especialment greu, és que tot el procés es durà de forma telemàtica, és a dir, les persones presentaran els projectes i aquests es decidiran mitjançant un vot electrònic, que ja veurem quin és el mecanisme fiable per tal que es dugui a terme amb garanties. Això, evidentment empobreix la decisió final, ja que es renuncia als projectes comuns, després de debats i canvis d’impressions sobre les diferents necessitats i els diferents projectes. Creiem que uns pressupostos participatius ambiciosos han de poder comptar amb taules prèvies per decidir quines són les prioritats de la ciutadania. En aquest cas l’equip de govern ha posat 5 àmbits d’actuació, que ens agradaran més o menys, però en base a què o a qui s’han decidit?

5. Finalment, hi trobem a faltar un suport tècnic adequat. Mentre els polítics tenen tot el suport tècnic al seu abast, la ciutadania que vol participar ho haurà de fer, amb uns coneixements que la majoria de nosaltres no tenim. És difícil poder fer un projecte sense tenir recolzament tècnic, tant pel què fa al desenvolupament d’aquest, com també sobre el pressupost. Per tant, ens podem trobar que hi hagi molts projectes presentats que no passin la nota de tall, o bé perquè no s'adeqüen als àmbits d’actuació previstos o perquè el pressupost és més gran que els 300.000 euros globals o bé perquè la infraestructura proposada no és viable tècnicament. Així doncs, la màxima decisió la segueix tenint l’equip de govern i això jerarquitza la decisió i no la fa entrar en un escenari d’igualtat.

És per tot això, que des de la CUP animem a la ciutadania a participar en aquest procés i a fer valer aquesta petita oportunitat que se’ns brinda. És important que desbordem de projectes ciutadans l’Ajuntament i que vegin que aquest procés polític és imparable, volgut i necessari per la població. És una petita passa cap a l’apoderament ciutadà i la decisió col·lectiva que defensem. Però també exigim a l’equip de govern que es millorin aquests processos. Calen uns debats previs per veure en quina situació ens trobem i quines són les millores que necessitem i que siguin consensuades i decidides entre tota la població. I cal assessorament tècnic sobre participació i calen recursos per dur a terme els processos participatius, ja que això no és un joc, és la política que vindrà, que ja hi és.

Assemblea CUP Corbera