Resum de les reunions del Consell Escolar, el Consell d'Esports i el de Nomenclàtor

Des de la CUP us exposem les darreres reunions que hem tingut dins dels diferents consells sectorials. En el Consell Escolar vam conèixer dades sobre preinscripcions i la generació d'un debat sobre les retallades de línies i de professorat dins de les escoles públiques de Corbera. En el d'Esports destacar la mala gestió dels governs de Corbera, volent cobrir les pistes esportives exteriors i arreglant de nou, la pista d'atletisme. En el consell de nomenclàtor vam aconseguir que s'ampliï el nombre de persones de la societat civil corberenca integrants d'aquest.

El 7 de març va tenir lloc la primera reunió del Consell Escolar Municipal d'aquesta legislatura. Segons el reglament, aquest consell s'hauria de reunir 4 cops a l'any per avaluar, gestionar i coordinar tot allò relacionat amb els afers educatius i competencials de l'Ajuntament. Però des de l'equip de govern actual no ho veuen de la mateixa manera, no fan cas del reglament i consideren que no és necessari que es reuneixi tantes vegades. En aquest consell hi van assistir les direccions de les 4 escoles, de l'INS Corbera i de l'Escola de Música, les AMPA's respectives, el tècnic d'educació, l'alcaldessa, el regidor d'ensenyament i un representant de GIU, ERC i com a únics representants de l'oposició, la CUP.

 

L'equip de govern va informar que s'està treballant perquè les obres de la segona fase del Cau de la Guineu siguin incloses dins dels pressupostos del 2016 (si n'hi ha) i aquestes es farien en dues fases, una primera on no s'inclouria el gimnàs. Una de les coses que ens va sobtar és que el regidor d'ensenyament, Alfredo Prados va assegurar que el manteniment serà la seva prioritat com a regidor. Ens entristeix que un regidor d'educació tingui com a prioritat d'ensenyament el manteniment dels centres, que considerem molt important, però entenem que, malgrat les poques competències municipals en aquest sector, es pot treballar de manera transversal i activa per enfortir aquesta branca social tant important pel desenvolupament de les persones.

 

També es va parlar sobre la preinscripció a les escoles. Des de la CUP vam demanar una campanya més potent per la matriculació a l'escola pública i vam criticar la reducció de línies de P3 en els darrers anys al municipi i vam demanar si ens ho podrien contrastar amb dades. Se'ns va contestar que enguany hi ha 137 potencials alumnes a P3 i que només s'ofereixen 5 línies que correspon a 125 places. Per tant, si tothom es volgués matricular a la pública segurament s'apujarien les ràtios en comptes d'oferir una nova línia. Segons les dades hi ha un 10% de l'alumnat de Corbera que va a escoles concertades i/o privades i l'any passat hi va haver 10 infants matriculats de Cervelló. Després d'aquestes puntualitzacions es va generar un debat on algunes escoles van criticar les retallades patides (especialment amb especialistes) i on es va proposar poder baixar les ràtios i oferir més línies.

 

Sobre el transport escolar i després de la retallada de pressupost i de servei que hi ha hagut enguany, es va comentar que hi ha poca demanda d'aquest servei i que amb les modificacions del transport urbà per adaptar-lo a l'horari de l'institut, s'ha millorat en el servei i s'ha fet més eficient.

 

En l'apartat de precs i preguntes es va parlar d'eficiència energètica i de la renovació de les finestres del Jaume Balmes (l'escola més antiga) per fer-les més aïllants. Davant dels 100.000 euros anuals que l'ajuntament es gasta en llum i calefacció a les 4 escoles del municipi, des de l'àrea de serveis públics es va dir que tenien previst que uns tècnics vinguessin a mirar-s'ho i que tenien la intenció de posar una caldera de biomassa al Jaume Balmes. Des de l'INS Can Margarit van demanar que s'arregles l'aparcament d'accés i des de l'Ajuntament es va dir que és un projecte molt car (90.000 euros) i que no es tenia previst de fer-ho. Finalment des de la CUP vam demanar que s'estengui el projecte de formació del professorat sobre violència de gènere i diversitat sexual que s'està fent al Jaume Balmes a tots els centres del municipi. També vam demanar de dotar d'utilitat al Consell Escolar i de fer més reunions, per poder coordinar aspectes de coeducació o llançar campanyes conjuntes, ja que la impressió que vam tenir del primer Consell que vam assistir era poc més que informatiu i que tenia poca utilitat. Sensació que és compartida per altres agents dins del Consell.

 

Consell sectorial d'esports

Pel què fa al Consell sectorial d'esports va tenir lloc el 18 de febrer i era el segon que es feia en aquesta legislatura. D'aquest consell ens agradaria destacar dues qüestions com són el projecte per tancar les pistes semi-cobertes i les millores a la pista d'atletisme que voreja el camp de futbol. En el primer cas es vol demanar un projecte a la Diputació de Barcelona per veure el preu de cobrir totalment les pistes semi-cobertes de la zona esportiva, ja que actualment hi ha deficiències (especialment a l'hivern per la humitat i l'aigua de la pluja). Des de la CUP considerem una nova manca de planificació amb diners públics, que poc més de 10 anys després de la seva construcció, aquestes presentin deficiències que ja es podrien haver previst en el primer projecte. Igual que amb el poliesportiu, on la zona de construcció presenta greus deficiències estructurals que són cícliques i ara s'ha de fer una nova inversió de prop d'1 milió d'euros per arreglar-ho o amb la piscina descoberta, que qualsevol dia es demanarà un projecte per cobrir-la, amb el seu sobrecost corresponent. Pitjor encara és la mala planificació del camp de futbol i la pista d'atletisme, on 2 anys després de la seva remodelació, ja presenta queixes de les persones usuàries, per la difícil compatibilitat entre corredors i el futbol base. A més, el SAC no pot utilitzar la pista d'atletisme durant el cap de setmana. Ara s'està valorant l'ampliació del tartà de la pista i ja s'han retirat totes les tanques de separació i se'ns va dir que encara faltaven millores. Des de la CUP, un cop més, vam tornar a reclamar que s'obrissin els patis de les escoles fora de l'horari lectiu per tal que tothom els pugui gaudir.

 

Consell de Nomenclàtor

Pel què fa al Consell Sectorial del Nomenclàtor, aquest és un consell nou que es va aprovar la seva creació i reglament en la passada legislatura i que s'ha començat a tirar endavant en aquesta. L'objectiu d'aquest Consell és posar noms a alguns indrets del municipi que actualment no en tenen i també canviar alguns noms de carrers d'urbanitzacions que tenen duplicitat o que generen confusions i que per part del veïnat se n'ha demanat la seva modificació. El consell de moment ha tingut dues reunions i únicament han servit per designar les persones de la societat civil corberenca. En el reglament es deia que en el Consell hi participarien a part dels grups polítics i dos tècnics de l'Ajuntament, tres persones independents. En una primera reunió l'equip de govern va presentar els noms de les tres persones al consell. Des de la CUP, ens van semblar bé els tres noms, malgrat vam retreure a l'equip de govern que no es fes comptant amb la participació de l'oposició i que no trobàvem bé que les tres persones fossin homes. Així doncs, se'ns va convocar a una nova reunió per tal que tots els partits poguessin aportar nous noms i així ho vam fer des de la CUP, i vam presentar dues dones per formar part de la comissió. En la següent reunió es va decidir que s'augmentarien les persones de la societat civil que formarien part del consell, fins un màxim de 6 i actualment estan formats per 3 homes i 2 dones.

“Enguany hi ha 137 potencials alumnes de P3, i només s'ofereixen 125 places a les escoles públiques del municipi”

“El regidor d'Educació va assegurar que el seu principal propòsit era millorar el manteniment dels centres d'ensenyament”

“L'Ajuntament demanarà un pressupost pel projecte de cobrir les pistes esportives exteriors, deu anys després d'inaugurar-les”